Mali zeleni i najmoćniji protiv srčanih bolesti, dovoljno 170 grama

Grašak je povrće koje može da se spremi na mnogo načina, tako da biste sigurno mogli da pronađete svoju omiljenu verziju, iako ga možda ne volite.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2022.

16:22

Mali zeleni i najmoćniji protiv srčanih bolesti, dovoljno 170 grama
Foto:EPA/SASCHA STEINBACH

Prednosti graška

Ovo zeleno povrće može mnogo toga da vam ponudi. Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70 procenata potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina, minerala, i makronutrijenti., piše Healthline.

Svež grašak je prepun vlakana

Porcija od pola šolje zelenog graška donosi 4 grama vlakana, što vam pomaže da ispunimo 26 grama preporučenih na dnevnom nivou.

"Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja", kaže Šapiro, stručnjak za ishranu.

Svež grašak je povoljan za srce

Ishrana bogata vlaknima može pozitivno da utiče na smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti, a grašak je fantastičan način da povećate količinu vlakana u ishrani.

"Grašak sadrži dobru količinu minerala koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum", kaže Šapiro. Kalijum je važan za snižavanje krvnog pritiska, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

Imunološki sistem

Grašak u osnovi ima sve što vam je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13 procenata preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata

Zdrave oči

Jedna porcija zelenog graška sadrži 24 odsto preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju održavanje vida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: