Navalite na čokoladu, izbacite crveno meso: Šta (ne) jedu dugovečni ljudi?

Koliko god da obožavate čokoladu, ponekad vam se čini da se nikako ne uklapa vaš režim mršavljenja. Međutim, istraživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pregledali su stotine studija o ishrani sprovedenih tokom poslednje decenije u potrazi za onom koja nudi najbolje šanse za duži i zdraviji život, a rezultati su ih naveli na zaključak da bi upravo čokolada mogla da bude deo takve ishrane.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Subota, 30.04.2022.

15:03

Navalite na čokoladu, izbacite crveno meso: Šta (ne) jedu dugovečni ljudi?
Foto: Shutterstock/BestPhotoStudio

Ono što je važno napomenuti jeste da se tu radi isključivo o tamnoj čokoladi sa visokim procentom kakaa, a crveno i sve vrste prerađenog mesa bi trebalo potpuno izbaciti.

Takođe se preporučuje da se posti svaki dan u periodu od 12 sati, što ostavlja drugih 12 sati dnevno u kojem bi trebalo da budu raspoređeni svi obroci.

Mahunarke, celovite žitarice i povrće ključni su dio njihovog plana ishrane, kao i puno orašastih plodova i maslinovog ulja. Neka riba je dopuštena, a unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. Umesto toga, kako dr Longo kaže, "imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi."

Mnoštvo dokaza pokazuje da bi ti obrasci ishrane podstakli zdravu funkciju ćelija i sprečili gojaznost, dijabetes i rak. Dr Longo i profesorka Rozalin Anderson objavili su svoja otkrića u časopisu Cell.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: