Navalite na čokoladu, izbacite crveno meso: Šta (ne) jedu dugovečni ljudi?

Koliko god da obožavate čokoladu, ponekad vam se čini da se nikako ne uklapa vaš režim mršavljenja. Međutim, istraživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pregledali su stotine studija o ishrani sprovedenih tokom poslednje decenije u potrazi za onom koja nudi najbolje šanse za duži i zdraviji život, a rezultati su ih naveli na zaključak da bi upravo čokolada mogla da bude deo takve ishrane.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/BestPhotoStudio
Foto: Shutterstock/BestPhotoStudio

Ono što je važno napomenuti jeste da se tu radi isključivo o tamnoj čokoladi sa visokim procentom kakaa, a crveno i sve vrste prerađenog mesa bi trebalo potpuno izbaciti.

Takođe se preporučuje da se posti svaki dan u periodu od 12 sati, što ostavlja drugih 12 sati dnevno u kojem bi trebalo da budu raspoređeni svi obroci.

Mahunarke, celovite žitarice i povrće ključni su dio njihovog plana ishrane, kao i puno orašastih plodova i maslinovog ulja. Neka riba je dopuštena, a unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. Umesto toga, kako dr Longo kaže, "imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi."

Mnoštvo dokaza pokazuje da bi ti obrasci ishrane podstakli zdravu funkciju ćelija i sprečili gojaznost, dijabetes i rak. Dr Longo i profesorka Rozalin Anderson objavili su svoja otkrića u časopisu Cell.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu