Sedam znakova da unosite previše šećera

Kako unošenje veće količine šećera nimalo nije zdravo, obratite pažnju na ovih sedam znakova kojima telo pokazuje da ste ga preopteretili ovom vrstom hrane.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Sreda, 27.04.2022.

09:27

Default images
Foto: Shutterstock/Africa Studio

1. Prevremeno starenje

Ako niste odmah povezali starenje sa šećerom, morate da znate da preterana i nekontrolisana kozumacija može prouzrokovati dugotrajno oštećenje proteina kože, kolagena i elastina. Te tako, osim prevremenog starenja, može prouzrokovati i pojavu ekcema na koži.

Pored toga, višak šećera nije najbolji prijatelj hormona i može da poremeti njihov sklad i dovede do pojave akni duž donje vilice. Ova supstanca može da dovede do neuravnotežene crevne flore i zapaljenja u telu.

2. Stvaranje zavisnosti

Mnogo studija je potvrdilo vezu između većeg unosa šećera i stvaranja zavisnosti od istog. Šećer može da deluje na vaš nervni sistem poput lekova koji izazivaju osećaj zavisnosti.

3. Nizak nivo energije

Glukoza igra važnu ulogu u proizvodnji energije u našem telu, ali samo kada se u krvi nalazi u optimalnim količinama.

Kada kroz hranu unosite šećer, pankreas oslobađa insulin, koji pomaže u transportu glukoze do ćelija i u tim trenucima možete da osetite intenzivni nalet energije.

Međutim, kada se zalihe iscrpe, osetićete pad energije, jer telu treba više šećera da bi ponovo pokrenulo ciklus.

4. Nadimanje

Šećer je idealna hrana za loše crevne bakterije, a kao što smo pre rekli, on lako može da poremeti balans i ravnotežu crevne flore, te otuda i nadimanje i neprijatni gasovi u stomaku.

5. Slabiji imuni sistem

Zapravo ova nuspojava usko je povezana sa prethodnim simptomima. Možda niste znali, ali 70 odsto našeg imunog sistema održavaju korisne crevne bakterije, a kako šećer hrani one loše, izvesniji je pad imuniteta.

6. Nesanica

Ovaj simptom posebno je uočljiv ukoliko jedete hranu bogatu šećerom u večernjim časovima.

Kako je ta vrsta hrane ona koja podiže energiju, vaš organizam će se teže primiriti i utonuti u san.

7. Višak kilograma

Višak glukoze telo skladišti u jetri, mišićima i u obliku masti oko struka.

Ovo je najvidljivi i najčešći znak da vaša ishrana nije izbalansirana i da je potrebno da obratite pažnju na svoj jelovnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: