Da li svinjska mast može da se pokvari?

Od kako su skočile cene ulja, mnoge domaćice su da bi uštedele koji dinar prešle na svinjsku mast. Smatra se da je mast zdravija od ulja i da je hrana mnogo ukusnija, ali do kad možemo da je koristimo za kuvanje?

Izvor: nethr
Podeli
Foto:Shutterstock/MarkoBr
Foto:Shutterstock/MarkoBr

Kao i kod svih masti za kuvanje, na kraju, mast se može pokvariti. Pošto se svinjska mast sastoji uglavnom od molekula zasićenih masti, ona ima tendenciju da bude čvrsta na sobnoj temperaturi i ima stabilniju strukturu.

Iako se svinjska mast sigurno može držati na sobnoj temperaturi u ostavi ili negde drugde, verovatnoća kvarenja se znatno povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.

Svinjska mast čuvana na sobnoj temperaturi čuva se oko četiri do šest meseci, u zavisnosti od uslova. Nasuprot tome, svinjska mast koja se čuva u frižideru ima rok trajanja oko godinu dana.

U oba slučaja, odgovor na pitanje: "Da li mast ima rok trajanja?" ostaje isti. Rok trajanja postoji, ali zavisi od uslova skladištenja masti.

Kako čuvati mast?

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti prilikom skladištenja masti je da je čuvate u dobro zatvorenoj posudi. Čvrsto zatvorena posuda će ograničiti izloženost kiseoniku, održavajući mast duže svežom. Obavezno držite mast podalje od direktne sunčeve svetlosti ili toplote. I jedno i drugo može dovesti do svinjske masti - znatno skratiti rok trajanja.

Da li svinjska mast ima rok trajanja ako je zamrznemo? Svinjska mast se svakako može zamrznuti, ali to ne znači da možemo da je čuvamo zauvek. Svinjska mast mora biti umotana u voštani papir, a zatim prekrivena plastičnom folijom ili folijom kako bi se sprečilo izlaganje vazduhu. Ne želite da mast pokupi ukuse zamrzivača!

Kako znate kada je svinjskoj masti "istekao rok trajanja"?

Miris je najbolji pokazatelj. Ako svinjska mast ima neprijatan, kiselkast ili na neki drugi način "neobičan" miris, verovatno je užegla i ne treba je konzumirati. Ovo će biti vidljivije kada se mast drži na sobnoj temperaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu