Krompir ne goji: Srušena zabluda o omiljenom povrću

Krompir je jedna od omiljenijih namirnica u SAD, ali i šire i brojni su načini za njegovu pripremu. Iako je mnogima draga namirnica, isto toliko je i omražena, jer se najviše povezuje s prekomernom telesnom težinom. Međutim, krompir je i izuzetno dobar za zdravlje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedan srednje pečeni krompir s ljuskom ima 129 kalorija. Osim toga, ima gotovo trećinu potrebnog dnevnog unosa kalijuma, minerala koji podržava rad nerava, mišića i srca. Krompir takođe obezbeđuje vitamine B, vitamin K, gvožđe, magnezijum, cink, bakar i mangan, objavljuje "Health".

Sve sorte krompira su zdrave, naročito kada se jede s ljuskom.

Ako tražite pravu hranu za pojačanje vašeg treninga, razmislite o konzumiranju šake krompira ili malog do srednjeg pečenog krompira, 30 minuta pre telesne aktivnosti.

Osim skroba otpornog na sagorevanje masti koji se nalazi u krompiru, ovo povrće ima još jednu dobrobit povezanu s kontrolom težine. Istraživanja pokazuju da krompir ima tendenciju da vas duže drži sitima od drugih skrobnih ugljenih hidrata, kao što su testenina i pirinač.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Clinical Nutrition" 2020. posmatralo je uticaj krompira u odnosu na pirinač kao deo mešovite večere na regulaciju šećera u krvi nakon obroka i tpkom noći kod osoba s dijabetesom tipa 2. Krompir se kuvao, pekao ili kuvao i ohladio. Svaki obrok imao je 50% ugljenih hidrata, 30% masti i 20% proteina.

Studija nije pronašla velike razlike između krompira i pirinča, niti između pripreme krompira. Istraživači su zaključili da je krompir prikladan za osobe s dijabetesom kada se jede kao deo uravnoteženog obroka i da ne remeti regulaciju glukoze u krvi, objavio je "Health".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu