Ne nalivajte se, pronađena formula koja otkriva koliko vode treba dnevno da pijete

Ljudsko telo se sastoji od oko 60% vode, tako da je veoma važno da ostanete hidrirani kako bi vaše telo obavljalo svoje normalne funkcije.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Četvrtak, 24.03.2022.

13:01

Ne nalivajte se, pronađena formula koja otkriva koliko vode treba dnevno da pijete
Foto:Shutterstock/puhhha

Vašem telu je potrebna voda da bi regulisalo telesnu temperaturu, zaštitilo zglobove, kičmenu moždinu i tkiva i oslobodilo telo otpada. Iako možete hidrirati svoje telo uz očiglednu pomoć pijenja puno tečnosti, svoje telo možete hidrirati i konzumiranjem hrane sa većim sadržajem vode, uključujući većinu voća i povrća.

Pravilna hidratacija je više od "pijenja više vode". Veliki deo hidratacije je i staranje o tome da napunite i svoje elektrolite. Ako ste fizički aktivni, trebalo bi da težite da pijete više od ovoga jer vašem telu treba više vode da nadoknadi znojenje

Elektroliti su esencijalni minerali koji su neophodni za odvijanje mnogih telesnih procesa. Oni mogu pomoći vašem telu da zadrži vodu, a takođe mogu pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima. Neki elektroliti uključuju kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfat i hlorid.

Možete prirodno unositi elektrolite putem izbora hrane ili možete izabrati da ih dopunite unosom tečnosti.

Koliko vode treba da pijem svaki dan?

Evo koliko vode prosečno treba da popije svaka osoba.

Žene: (težina * 0,03) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,4) = litara

Muškarci: (težina * 0,04) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,6) = litara

Iz koje hrane mogu prirodno dobiti elektrolite?

Voće: avokado, jagode, lubenica, pomorandže, banane, paradajz, masline
Povrće: krompir, brokoli, pasulj
Lisnato povrće: spanać, kelj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: