Obiluje vitaminima, a povoljno deluje na kardiovaskularni sistem – povrće koje treba jesti sirovo

Osim što specifičnim ukusom i mirisom poboljšava ukus prolećnih obroka, mladi je luk veoma zdrav jer obiluje vitaminima (A, B kompleks, C i K), mineralima (sumpor, bakar, fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, hrom i mangan), polifenolom kvercetinom i antioksidansima. Ujedno ima vrlo malo kalorija.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2022.

12:57

Obiluje vitaminima, a povoljno deluje na kardiovaskularni sistem – povrće koje treba jesti sirovo
Foto: Profimedia

Iako se može dinstati i pripremati na razne druge načine, za najveće zdravstvene dobrobiti najbolje je jesti sirov mladi luk, sa njegovim dugim zelenim listovima. Mladi luk naročito povoljno deluje na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, ova namirnica deluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crevima.

Sok mladog luka u narodnoj medicini se koristi kao lek protiv raznih kožnih infekcija. Pomešan sa kašičicom meda pomaže kod blažih respiratornih problema, jer olakšava iskašljavanje, ublažava upalu krajnika i promuklost.

Ima i diuretička svojstva, zbog čega se koristi kao prirodni lek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa, jer stimuliše lučenje želudačanih sokova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: