Ruski lekar otkrio tajnu dugovečnosti – sa 7 namirnica može da se produži život

Konzumiranje zdravih namirnica ključno je za očuvanje zdravlja celog organizma, od prevencije i lečenja koronavirusa do produženog životnog veka, ističe poznati ruski lekar i televizijski voditelj Aleksandar Mjasnikov, koji je nabrojao proizvode koji produžavaju život. Naime, pravim odabirom namirnica može se usporiti tok virusne bolesti i sprečiti teški oblik.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Utorak, 01.03.2022.

14:10

Ruski lekar otkrio tajnu dugovečnosti – sa 7 namirnica može da se produži život
Foto:Shutterstock/rjankovsky

"Mnogo puta smo to spominjali, nabrajali smo namirnice, razgovarali smo o pola kilograma povrća i voća", objašnjava Aleksandar Mjasnikov pozivajući se na podatke naučnih istraživanja koji ukazuju na sedam osnovnih proizvoda za održavanje uravnotežene ishrane.

"U isto vreme, glavni faktor dugovečnosti je genetsko nasleđe", dodaje on.

Među ove namirnice, pre svega, ubraja povrće, voće, morske plodove, orašaste plodove i naročito bademe, tamnu čokoladu i beli luk. Kako je objasnio, dokazano je da ti proizvodi pomažu da duže živimo. U isto vreme, glavni faktor dugovečnosti je genetsko nasleđe, dodaje.

Osim toga, u vreme koronavirusa, doktor Aleksandar Mjasnikov ističe da je cink veoma koristan u borbi protiv koronavirusa. Cink se u velikim količinama nalazi u piletini, ali se teški tok bolesti od koronavirusa može sprečiti konzumiranjem hrane bogate vitaminom D, koga ima mnogo u haringi.

Slavni ruski doktor Aleksandar Mjasnikov je rekao da se tokom akutne faze bolesti treba osloniti na ugljene hidrate. To je zbog činjenice da tokom bolesti osoba troši više energije nego što dobija. Za brz oporavak pacijentu je potrebna snaga za borbu protiv virusa.

Sedam namirnica za dug život

1. Povrće

Među povrćem izdvajaju se karfiol i brokoli. Ako se često jedu, aktivira se prirodni sistem za detoksikaciju. Povrće smanjuje mogućnost nastanka malignih tumora.

2. Voće

Da biste imali dug i zdrav život i sprečili kardiovaskularne bolesti i rak, potrebno je svakodnevno pojesti dve porcije voća i tri povrća, objašnjava grupa američkih dijetetičara, a navodi ruski doktor. Rezultati istraživanja koje je sproveo ovaj tim otkrili su da je dnevna potrošnja pet porcija voća i povrća povezana sa manjim rizikom od umiranja.

3. Morski plodovi

Nezasićene masne kiseline u morskim plodovima pomažu u sprečavanju demencije, kaže Mjasnikov.

4. Riba

Riblje meso i ulje sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, a njene bogate omega 3 masne kiseline imaju vrlo dobra antioksidativna svojstva.

5. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su omega 3 kiselinama i vitaminom E. Pored toga, imaju antioksidativna svojstva, magnezijum i vlakna. Ruski lekari Elena Mališeva i Andrej Prodeus tvrde da ova superhrana pomaže u produžavanju života zbog visokog sadržaja biljnih proteina. Oba stručnjaka pozivaju se na rezultate studije sprovedene 2020. godine, u kojoj se zaključuje da zamena životinjskih proteina biljnim proteinima smanjuje smrtnost bilo kog uzroka. Naročito bademi sadrže mnogo hranljivih sastojaka i mikroelemenata. Jedan od njih je cink. Pored toga, njihova potrošnja takođe ispunjava potrebe za selenom i hromom, sve dok su u malim količinama uključeni u ishranu, objašnjava Mjasnikov.

6. Crna čokolada

Crna čokolada sadrži flavonoide. Ova hemijska jedinjenja su poznata po svojim zdravstvenim prednostima: poboljšavaju cirkulaciju i mentalnu budnost kod starijih ljudi. Istraživači iz SAD otkrili su da čak mogu da pojačaju imuni sistem pojedinca kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.

7. Beli luk

Beli luk blagotvorno deluje na krvne sudove i znatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uprkos velikom broju vrlo zdravih svojstava, prekomerna konzumacija ove namirnice i način na koji se priprema može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: