Prirodni napitak koji se vari maksimalno 4,5 sata, piju ga umesto vode i dobar je za pritisak

Svojevrstan prirodni napitak, kefir je fermentisan proizvod, a njega čine enzimi i mikroorganizmi. Konzumiranje ovog napitka može da vam pomogneu rešavanju brojnih zdravstvenih tegoba.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/Elena Medoks
Foto:Shutterstock/Elena Medoks

Sam kefir izgleda kao zrnce, ali u suštini ne radi se o pravim zrncima. Ta zrnca kefira koja se kasnije koriste za proizvodnju napitka pod nazivom kefir, sastoje se od mlečne kiseline, steptokoka, mikrokoka, gljivica i bakterija.

Ono što je takođe važno, jeste da kefir može da bude voden, ali i mlečni i to je onaj koji najčešće konzumiramo.

Na prvom mestu se bori za zdravu crevnu floru, a to je pola zdravlja, no tu je tek početak blagotvornih svojstava koje kefir pruža. Smanjuje rizik od upalnih procesa u telu, odličan je za detoksikaciju, ali i mršavljenje. Takođe se bori protiv alergija, anemije, gastritisa, čira na želucu, lenje stolice, visokog pritisak, određenih nadražaja jetre.

Brže se vari od mleka

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama - gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mleka - dok se kuvano mleko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mleka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mleka 3 sata. Za terapeutsko dejstvo kefira zadužena je njegova mikroflora, odnosni kefirna zrnca, te laktična kiselina koja ide uz njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu