Hrana kojom počinjemo dan uništava organizam

Iako su mnogima prvi i najčešći izbor kada treba da se doručkuje, stručnjaci smatraju da kaše, voćne jogurte i peciva treba izbegavati iz zdravstvenih razloga.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kaša
Ovakva brza jela spadaju među najpopularniji izbor za doručak, što je i razumljivo. Međutim, musli i ovsene kaše često su prepune praznih kalorija i šećera, poput peciva. Takođe, mnogi proizvođači dodaju u ove proizvode glukozno-fruktozni sirup, što je znatno lošija opcija od belog šećera. Ukoliko ih jedete, zamenite ih s onim od celog zrna.

Voćni jogurt

Industrijski voćni jogurti su prepuni masti i šećera i nemaju mnogo hranljivih sastojaka. Zato radije napravite sami smuti kod kuće od običnog jogurta, banane i drugog sezonskog voća koje volite. U ovaj miks možete ubaciti i nekoliko kašika ovsenih pahuljica.

Pecivo

Pecivo sadrži energiju koja brzo uđe u krvotok, pa se isto tako brzo i potroši. Pored toga ima veoma malo nutritivnih vrednosti, a mnogo praznih kalorija. Sastojci u pekarskim proizvodima naglo će podići nivo šećera u organizmu, što će dovesti do pada energije u toku radnog dana. Stoga, umesto peciva, za doručak izaberite hleb od celog zrna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu