Najbolji za ishranu srčanog mišića, ali opasan u dva slučaja: Kako pravilno piti sok od paradajza?

Sok od paradajza ima jako blagotvorno dejstvo na ceo organizam, ali u nekim slučajevima ga treba izbegavati.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2022.

10:52

Najbolji za ishranu srčanog mišića, ali opasan u dva slučaja: Kako pravilno piti sok od paradajza?

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje.

Svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotovorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6, za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

"Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih godišta. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare", tvrdi nutricionistkinja Elena Mojseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

"Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu", dodala je ona i istakla da je u slučevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: