Lek za grlo i snižava holesterol: Čaj od ove biljke ipak ne treba piti svakog dana

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2022.

08:09

Lek za grlo i snižava holesterol: Čaj od ove biljke ipak ne treba piti svakog dana
Foto: Profimedia

Jedna kašičica mlevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.

Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.

Kako se pravilno konzumira čaj od žalfije?

Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dve kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.

Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: