Kafa je lek: Tri šoljice dnevno spasavaju srce i glavu, ali jedna vrsta može biti i otrov

Umerena konzumacija kafe, sada i službeno, ima pozitivne efekte na zdravlje. Kako su poručili naučnici, posle opsežnih istraživanja na uzorku od 468.629 ispitanika, ustanovljeno je da tri šoljice kafe dnevno smanjuju stopu mortaliteta i rizik od moždanog i srčanog udara.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 11.02.2022.

12:20

Kafa je lek: Tri šoljice dnevno spasavaju srce i glavu, ali jedna vrsta može biti i otrov
Foto: Profimedia

Umerena konzumacija kafe, sada i službeno, ima pozitivne efekte na zdravlje. Kako su poručili sa Univerziteta "Semelvajs" iz Budimpešte i britanskog Univerziteta "Kraljice Meri", posle opsežnih istraživanja na uzorku od 468.629 ispitanika, ustanovljeno je da tri šoljice kafe dnevno smanjuju stopu mortaliteta i rizik od moždanog udara.

Učesnici su upitani o njihovim navikama u ispijanju kafe i načinu života (npr. pušenje, fizičke vežbe) u detaljnom upitniku, a prikupljeni su i podaci o njihovim individualnim kardiovaskularnim faktorima rizika kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i nivo holesterola. Učesnici su podeljeni u tri grupe: oni koji ne piju kafu (nula šoljica kafe dnevno; 22,1%), oni koji piju malo kafe (0,5–3 šoljice dnevno; 58,4%) i oni koji su pili veliku količinu kafe. kafe dnevno (više od 3 šoljice dnevno; 19,5%). Istraživači su takođe koristili magnetnu rezonancu (30.650 osoba) da bi bolje razumeli kako navike ispijanja kafe utiču na anatomiju i funkcionisanje srca tokom vremena.

Period praćenja bio je 11 godina. Dr Džudit Sajmon, doktorantkinja na Univerzitetu Semelvajs, koja je vodila studiju, rekla je: "Konzumacija lagane do umerene kafe bila je povezana sa 12% manjim rizikom od ukupne smrtnosti i sa 17% manjim rizikom od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Pored toga, pola do tri šoljice kafe je bilo povezano sa 21% manjim rizikom od moždanog udara."

Dr Pal Maurovič Horvat, koji je nadgledao studiju, rekao je: "Upotrebom MR skeniranja mogli smo da analiziramo efekat redovnog unosa kafe na strukturu i funkciju srca. Otkrili smo da je redovna konzumacija lagane do umerene kafe korisna za zdravlje srca, uz sugestiju da može usporiti srčane promene vezane za starenje." Profesor Stefen Petersen sa Istraživačkog instituta Vilijam Harvi na Univerzitetu "Kraljica Meri" u Londonu, ključni saradnik studije, dodao je: "Veliki uzorak, povezani zdravstveni podaci i detaljan MRI srca, kao i skenovi dostupni u UK Biobank ponudili su snažnu osnovu za rešavanje ovog istraživačkog pitanja."

Preterivanje nije problem

Prema rezultatima, lagana do umerena konzumacija kafe nije štetna sa kardiovaskularne tačke gledišta, a mogla bi biti korisna. Koliko znamo, ovo je bila najveća studija do sada koja se fokusirala na efekat kafe na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studija je takođe pokazala da je vrsta kafe takođe važna u odnosu na zdravstvene prednosti. "Većina učesnika pila je mlevenu ili instant kafu. Mlevena kafa u umerenim količinama bila je povezana sa nižim rizikom od smrtnosti, ali ova korist nije pronađena među osobama koje piju instant kafu. Razlog za ovo može se odnositi na različite proizvodne procese mlevenih i instant oblika jer sadrže različite aditive”, rekla je koautorka dr Zahra Raisi Estabrag.

"Istraživanje je takođe pokazalo da je čak i kafa bez kofeina povezana sa nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, što takođe sugeriše da nije samo kofein taj koji igra ključnu ulogu što se tiče pozitivnih efekata kafe", rekla je dr Džudit Sajmon sa Univerziteta "Semelvajs".

Takođe je važno istaći da čak i kod onih koji su mnogo pili kafu (više od 3 šoljice dnevno) nismo našli dokaze o negativnim kardiovaskularnim posledicama – dodaje dr Maurovič Horvat. "Međutim, u ovoj grupi nije bilo pozitivnih zdravstvenih koristi, kao u grupi onih koji piju malo do umereno."

"Kafa je jedan od najkonzumiranijih napitaka na svetu, ali njeni kardiovaskularni efekti nisu dobro poznati, a neke prethodne studije su pokazale kontradiktorne rezultate. Ova najnovija analiza podataka UK Biobank je dragocen doprinos postojećim istraživanjima u ovoj oblasti koja pruža sveobuhvatnu procenu odnosa između konzumiranja kafe i nekoliko aspekata kardiovaskularnog zdravlja”, dodao je profesor Petersen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: