Napitak pun cinka poboljšava memoriju, jača imunitet i najbolje je popiti ga ujutru na prazan stomak

Istraživanja pokazuju da kakao nije samo ukusno piće sa kojim ćete se zasladiti ili zagrejati, već divna namirnica za podizanje raspoloženja, jačanje imuniteta i podsticaj vitalnosti.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Petak, 11.02.2022.

08:10

Default images
Foto:Shutterstock/Valerii__Dex

Oduvek se smatralo da je kakao napitak koji piju uglavnom deca, ali malo se zna da je kakao eliksir mladosti i zdravlja za sve generacije.

Mleko sa kakaom pozitivno utiče na koncentraciju, poboljšava memoriju i cirkulaciju krvi, održava normalan nivo holesterola.

Kakao sadrži cink, mineral koji je veoma važan za proizvodnju proteina i održavanje zdravlja. Zrnca kakaoa sadrže zdrave masti, ugljene hidrate, antioksidante i vlakna. Prisustvo elementa epikatehina u kakaou pomaže telu da se bori protiv upalnih procesa, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog i moždanog udara.

Mnogi izbegavaju da piju kakao jer smatraju da goji, ali ako ga kpijete umereno, kakao vas može brzo zasititi, regulisati apetit i tako smanjiti rizik od viška kilograma.

Recept:

U 300 ml mleka toplog (kravljeg ili kozjeg) sipajte 1 ravnu kašiku kakao praha, dodajte 1/2 kašičice cimeta i 1/2 kašičice mlevenog karanfilića.

Dobijenu smesu stavite na srednju vatru i ostavite da proključa. Dobijeni napitak možete zasladiti kašičicom meda.

Preporučuje se da ga pijete ujutru, na prazan stomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: