"Bolje kajmak i lepinja nego voće" VIDEO

Označavanje potpuno iste hrane kao "grickalica" umesto kao "obrok" navodi ljude da kasnije tokom dana jedu mnogo veće količine hrane, pokazala je nova studija. Dr Filgud, Saša Plećević, objasnio je zašto za doručak nikako ne treba jesti voće, a dao je i nekoliko predloga za idealan doručak.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Najveće greške kod doručka koje pravimo jeste da jedemo voće", kaže dr Filgud i dodaje da se voće jede za užinu.

Kako je objasnio, kada pojedemo voće za doručak, ono se 45 minuta zadržava u želucu, nakon toga ide u creva, šećer ode u krv, a onda se iz pankreasa luči insulin, pa višak šećera se raspodeli ili "u rad ili u mast".

"Pošto je rano, onda će otići u rad, ali šećer u krvi padne i gladni smo, pa ćemo tako u toku dana uneti mnogo više kalorija nego da smo imali neki bolji doručak", rekao je i dodao da je još gora varijanta ako popijemo smuti za doručak ili se odlučimo za kupovnu kašu, a najgore je ako preskočimo doručak

"Treba doručkovati pre nego što krenete na posao", rekao je.

"Nije srećno rešenje, ali je bolje lepinja s kajmakom nego voće", dodao je.

Kao idealne tipove doručka je naveo dve šake ovsenih pahuljica, šaku badema i jogurt. Kao drugu varijantu možemo da pojedemo salatu, tunjevinu i raženi hleb ili hleb, pesto sos, dva kuvana jaja i paradajz. Palenta i mladi sir su takođe dobra opcija.

Pogledajte više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu