Zašto bi celovite žitarice trebalo da se nađu u vašoj ishrani?

Celovite žitarice su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska. One sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Nedelja, 16.01.2022.

16:33

Zašto bi celovite žitarice trebalo da se nađu u vašoj ishrani?
Foto: Hihitetlin/ Shutterstock

Odličan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana. Ugljeni hidrati najsnažnije deluju na šećer u krvi, ali naravno, nisu svi isti. Sprovedena je studija koja otkriva kako celovite žitarice utiču na šećer u krvi u odnosu na one koje to nisu.

Istraživači su proučavali kako konzumiranje celovitih žitarica može da utiče na šećer u krvi u poređenju sa necelovitim žitaricama.

Pregled, objavljen u časopisu "Food Science and Nutrition", koristio je podatke iz 48 članaka za procenu njihovog uticaja na promene glukoze i insulina, piše Mind Body Green, prenosi index.hr.

Otkrili su da je konzumiranje nerafinisanih žitarica povezanao sa "značajnim smanjenjem" nivoa ovih vrednosti. Istraživači su saopštili da upravo ovas, u poređenju sa mešanim žitaricama, sa smeđim pirinčem i pšenicom, ima najpovoljniji uticaj na glikemijski indeks, što je odlična vest za one koji vole da započnu dan ovsenim pahuljica.

Objašnjena je i veza između celovitih žitarica i šećera u krvi.

"Celovite žitarice sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi i insulina nakon obroka" objasnila je dijetetičarka Elizabet Boham.

Ona je naglasila i da te žitarice imaju niže glikemijsko opterećenje kada se jedu u njihovom celom, nerafinisanom obliku.

Zbog vlakana koje takve žitarice poseduju naše telo ih sporije obrađuje, što znači da te jedinice glukoze postupnije ulaze u krvotok.

Osim svog potencijala da održe zdrav nivo šećera u krvi, celovite žitarice su takođe zdrave za srce i održavaju stabilan i zdrav metabolizam, zbog toga nije ni čudo što se pojavljuju u toliko popularnih planova ishrane.

Osim zdravstvenih prednosti, postoji toliko raznolikosti u svetu celovitih i drevnih žitarica.

Postoji toliko mnogo različitih ukusa i tekstura koje možete da birate, pa je mešavina celovitih žitarica uvek dobar izbor za raznolika i ukusna jela, bez obzira na doba dana.

Neki od favorita iz sveta žitarica su ovas, kinoa (kvinoja), ali i proso i one su osnova za zdrava jela i obroke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: