Sa mlekom ili bez? Stručnjaci objasnili koja kafa je zapravo zdravija

Postoji mnogo istraživanja na temu da li mleko u kafi ima negativne ili pozitivne efekte po naše zdravlje.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Subota, 01.01.2022.

16:11

Sa mlekom ili bez? Stručnjaci objasnili koja kafa je zapravo zdravija
Foto:EPA/YAHYA ARHAB

Sama kafa utiče na poboljšanje memorije. Jedno istraživanje pokazalo je da ispijanje crne kafe utiče na lučenje polifenola (antioksidanata) u našem telu, a dodavanje mleka ne utiče na smanjenje nivoa ovih polifenola.

Ipak, mleko dodaje mansoću u kafi. Stoga, ukoliko želite da izgubite višak kilograma izbegavajte da dodajete mleko u svoj omiljeni jutarnji napitak. Kafa s mlekom utiče na smanjenje kiseline u želucu, pa se preporučuje osobama koje pate od refleksa kiseline ili gorušice.

S druge strane, istraživanja su pokazala da crna kafa povećava energiju i budi um, za razliku od one s mlekom. Ipak izbegavajte da pijete crnu kafu pred spavanje.

Takođe, ograničite unos na tri šoljice kafe dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: