Imunobusteri: Pet namirnica kojih se virusi plaše

Postoje razni saveti o tome kako treba da izgleda ishrana tokom zimskog perioda, međutim ovih pet namirnica sadrži dovoljno vitamina koji mogu da zaštite organizam od virusa tokom zime.

Zdravlje

Izvor: Avaz.ba

Utorak, 30.11.2021.

14:35

Default images
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Najbolji način da u svoj organizam unesete vitamine i zaštitite se od virusa jeste da se hranite zdravo, namirnicama bogatim vitaminima koje će i te kako ojačati vaš imunološki sistem.

Evo šta treba da uvrstite u vaš zimski jelovnik.

Spanać

Jedna šoljica kuvanog spanaća će vam dati 377 odsto dnevne potrebe vitamina, 30 odsto vitamina C, 20 odsto vitamina E i 15 odsto cinka.

Semenke suncokreta

Samo tri velike kašike ovih ukusnih grickalica osiguravaju 90 posto dnevne potrebe za vitaminom E. Jednu kašiku semenki dodajte u jogurt ili salatu kako biste povećali nivo vitamina u telu i ojačali odbrambeni sistem.

Jagnjetina

Samo četiri grama jagnjetine daće vam čak 50 posto dnevnih potreba za selenom, te 38 posto potrebnog cinka.

Crvene paprike

Šoljica seckane sirove crvene paprike osiguraće vam 291 odsto dnevnih potreba vitamina C, što je više i od narandže.

Šampinjoni

Porcija šampinjona sadrži više od 50 odsto dnevne doze selena, koja vam je potrebna, te 15 posto cinka. Možete ih ispržiti zajedno sa sokom od paradajza i poslužiti sa testeninom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: