Opsednutost zdravom hranom je bolest - teško se leči

Reč koja označava osobu koja preteruje u vođenju računa o tome šta jede zvuči neobično i teško da biste je povezali sa zdravom ishranom. Ali, ortoreksija je itekako u vezi sa hranom - u pitanju je poremećaj u ishrani koji se ispoljava kao opsesija zdravim namirnicama.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Paze na svaki zalogaj

Osobe koje pate od ortoreksije su opterećene time da uvek moraju da jedu samo ono što je zdravo, organsko i pripremljeno na određeni način. Nezamislivo im je da jedu hranu iz restorana ili hranu kojoj ne znaju poreklo i način pripreme.

Neke osobe iz bezazlene potrebe za promenom lošijeg način ishrane, odu u drugu krajnost i upadnu u ortoreksiju, iz koje se ponekad nije lako izvući. Opsednuti su čistoćom hrane Ortoreksija zvanično nije dijagnoza, mada je počela da privlači pažnju medicinske zajednice početkom 21. veka. Često se njom označavaju pojedinci koji ispoljavaju anksioznost kada je u pitanju poreklo i čistoća hrane a opsednuti su i planiranjem i pripremom hrane. Restrikcije ih umiruju Što je ishrana neobičnija i restriktivnija, to se osoba bolje oseća. Ako to stanje potraje u izraženom obliku, onda se to smatra poremećajem (praktično je u istoj grupi kao i anoreksija i bulimija).

Koju hranu izbegavaju?

Osobe koje pate od ortoreksije ne jedu ništa što nije zdravo (naravno po njihovom mišljenju), a to obično znači da ne jedu ništa slatko, masno, niti hranu kojoj ne znaju kalorijsku vrednost. A, ako i pojedu ovu hranu doživljavaju veliki stres.

Ortoreksičari su najčešće ubeđeni da se hrane savršeno zdravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu