"Kancer u tanjiru" – srpska nutricionistkinja otkrila da pogrešno spremamo meso i jaja VIDEO

Instaživanje koje je sproveo Zavod za javno zdravlje "Batut" pokazalo je da građani Srbije ne konzumiraju voće svaki dan, hleb i masno volimo, pa je tako spremanje hrane na masti skočilo za 14 odsto u odnosu na 2013. godinu, a što se tiče fizičke aktivnosti, sedimo u proseku 4,7 sati dnevno i nerado odlazimo na treninge.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Šta nam govore ovi rezultati o našim zdravstvenim navikama? Da li ovakvim načinom života možemo da ostanemo zdravi? Nutricionistkinja Milka Raičević je za TV Prva otkrila gde gotovo svi grešimo.

"Zaboravljamo da je Srbija ranije imala svinje koje su pasle i koje su jele žir i to je kod nas, nažalost, postao samo trend kada je u pitanju organsko meso. To je mast od mangulice, koju većina ljudi sebi ne može da priušti. Međutim, moramo naučiti jednu stvar. Mast ima u sebi zdrave materije, ali mi grešimo kada je koristimo", rekla je Milka Raičević.

Naime, način na koji mi spremamo meso dovodi do toga da ono bude potpuno nezdravo.

"Kada pečemo mast i ona zagori, dobijamo ništa drugo nego kancer u tanjiru. Ona ne sme da zagori. Druga stvar je kada vi hranu termički obradite, pa na kraju dodate mast", objašnjava nutricionistkinja.

Najbolje je, ipak, kad god je moguće, mast zameniti maslinovim uljem.

"Još je bolje ako zamenite mast maslinovim uljem, onda smanjujete holesterol za dve do tri jedinice", rekla je ona.

Grešku, kako kaže nutricionistkinja, ne pravimo samo sa mesom, već i sa jajima.

"Jaja je bolje kuvati, nego pržiti, a ako pržite, onda ne čekajte da se mast pregreje, već čim se istopi po tiganju stavite jaje da se prži", zaključila je nutricionistkinja Milka Raičević.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu