Jesu li jaja dobra ili loša za organizam? Konačno imamo odgovor na ovu dilemu

Čini se da se svakih nekoliko godina postavljaju pitanja o jajima. Jesu li ona dobra ili loša za nas?

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gledajući nutritivnu analizu, jedno jaje sadrži otprilike 75 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, 0 ugljenih hidrata, 67 miligrama kalijuma, 70 grama natrijijuma i 210 miligrama holesterola. Jaja su takođe izvrstan izvor vitamina A, D i B12, kao i kolina, koji je nutrijent koji je neophodan za metabolizam. Osim sadržaja holesterola, jedno jaje je zdrava opcija za doručak, ručak ili večeru.

Istraživanja pokazuju da holesterol u jajima ne utiče negativno na ljudsko telo u poređenju s drugim izvorima holesterola. Na primer, jaja se obično jedu s drugom hranom bogatom soli, zasićenim mastima i holesterolom, kao što su slanina, sir i maslac. Poznato je da ove namirnice povećavaju rizik od srčanih bolesti, a treba ih jesti umereno.

"Većina zdravih ljudi može da pojede do sedam jaja nedeljno bez uticaja na zdravlje srca. Neki odlučuju da jedu samo belance, a ne žumance, koje osigurava nešto proteina bez holesterola", kaže dijetetičarka An Hargut.

O jajima govori i Peter Šulman, kardiolog i profesor medicine na Univerzitetu Konektikat.

"Sada znamo da ono što stvarno podiže vaš holesterol jesu zasićene masnoće u ishrani, a ne toliko holesterol u hrani", objašnjava droktor Šulman.

"Kad jedemo holesterol, on se razgrađuje u crevima; ne apsorbuje se kao ceo molekul holesterola", kaže Šulman te dodaje:

"Zasićene masti se u međuvremenu razgrađuju u kratke lance masnih kiselina koje mogu da se povežu u telu – a to je ono što se pokazalo da značajno povećava nivo holesterola. Da, istraživanja sugerišu da jedenje hrane s visokim nivoom holesterola, poput jaja, može malo da povisi holesterol. Ali još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je nivo LDL (lošeg) holesterola i HDL (dobrog) holesterola. Jaja podižu HDL u većoj meri nego LDL, što dovodi do povoljnijeg profila rizika kada je u pitanju kardiovaskularni rizik", kaže dr. Schulman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu