Štrudla sa makom ili kafetin – pozitivan rezultat testa na opijate

Češće nego ikada, stižu vesti o vozačima koji su izazvali saobraćajne nesreće drogirani. Čini se češće nego pod dejstvom alkohola.

Izvor: RTS
Podeli
Foto:Shutterstock/Viktor1
Foto:Shutterstock/Viktor1

Od ukupno 386 primljenih na VMA zbog trovanja raznim drogama, tri četvrtine su muškarci, najviše je bilo onih između 19 i 40 godina.

Specijalistkinja toksikologije sa VMA Snežana Đorđević izjavila je za medije da se beleži rast broja onih koji koriste psihoaktivne supstance, ali što se tiče vozača, nema preciznih podataka, jer oni uglavnom nisu testirani na psihoaktivne supstance, već samo na alkohol.

Prema njenim rečima, zato su verovatno i promakli neki slučajevi koje su napravile osobe pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Najčešći pacijenti

Đorđevićeva napominje da je sve više pacijenata koji konzumiraju alkohol i kokain, i upozorava da je to mnogo opasnija kombinacija od konzumiranja jedino kokaina.

"Najopasnija su trovanja heroinom, ali to ne znači da i ostale psihoaktivne supstance nisu opasne, a mogu da dovedu i do smrti", navela je.

Kod njih, kako kaže, uglavnom dolaze pacijenti koji znaju šta su konzumirali, često se dešava da se kod novih psihoaktivnih supstanci nalazi nešto za šta se ne zna šta je, a onda ni lekari ne mogu da potvrde o čemu se radi.

Naglašava da brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu mogu ponekada da budu lažno pozitivni, te da je zato važno da laboratorija bude uključena u dodatne analize da bi se potvrdilo da je određena supstanca zaista konzumirana.

"Neke stvari koje konzumiramo svakodnevno, poput štrudle sa makom ili kafetina, može da da pozitivan rezultat testa na opijate ili da se posumnja da je korišćen heroin. Neophodno je da preliminarni test bude potvrđen još nekom analitičkom metodom", rekla je Đorđevićeva.

Kaže da se i laboratorija zato uključuje kod tih preliminarno pozitivnih slučajeva, kako bi se radile dodatne analize.

Prema njenim rečima, beleži se porast zloupotrebe psihostimulansa.

Kada je reč o neuobičajenim supstancama koje se koriste i koje dovode do trovanja, kaže da je bilo slučajeva zloupotrebe različitih biljaka, poput muskatnog oraha.

"Imali smo dva slučaja trovanja muskatnim orahom, koji sadrži supstancu miristicin. Naši pacijenti su uzimali po četiri muskatna oraha sa vinom. Taj miristicin može da izazove halucinacije", navela je Snežana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu