Kako poboljšati imunitet nakon koronavirusa?

Posle preležanog kovida 19, nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak. Među faktorima koji su važni u tom periodu je i onaj koji je u vezi sa ishranom.

Zdravlje

Izvor: RTS

Ponedeljak, 01.11.2021.

08:26

Kako poboljšati imunitet nakon koronavirusa?
Foto:Shutterstock/Lucky Business

Stručnjaci kažu da je najpre značajno vratiti se na režim ishrane pre bolesti, i preporučuju da se izboru namirnica posveti više vremena.

Oni su, takođe, razmatrali pitanje načina ishrane ljudi koji su u "postkovid periodu" i došli su do važnih zaključaka.

"Navodi se da pacijenti imaju jači kašalj, da teško dišu pa imaju problem sa jelom, da imaju gubitak apetita, jer nemaju osećaj mirisa i ukusa, što je vrlo značajno. Uopšte, zbog iznemoglosti – ne mogu da unose dovoljne količine hrane. Tako da se preporuke za njih sada odnose – ne više na preporuke o tome koju hranu da jedu, nego da unose hranu koju su unosili i pre ali barem u nekoj određenoj količini", rekla je dr Marija Anđelković.

Dodala je da to zapravo znači da postkovid pacijenti treba da biraju hranu i da ona treba da bude tečna, da obroci budu manji, a namirnice raznovrsne.

Istakla je da stručnjaci smatraju da će jedan od najvećih problema sa kojima se takvi pacijenti susreću loša ishrana.

"Jačanje imuniteta putem ishrane kod nekoga ko je naročito imao ozbiljniju kliničku sliku posle kovida je dosta diskutabilno. On bi verovatno trebalo da se fokusira na to da se vrati manjim učestalijim obrocima hrane koja je raznovrsna. Primećuje se da su ti pacijenti izgubili na telesnoj težini i da su zbog loše ishrane izgubili na imunitetu. Zaboravljamo boravak u bolnici, i gubitak telesne težine tamo zbog neuobičajene ishrane, a i ne samo od kovida, imate i dosta lekova koji utiču tako da menjaju apetit pacijenta", objasnila je Anđelkovićeva.
Foto: Profimedia
Govoreći o suplementima, naglasila je da se u doba pandemije njima daje "snaga lekova".

"Pacijent treba tim suplementima da nadoknadi ono što ne može sa ishranom, tome i služe suplementi. Ako on ne može da unese dovoljno ribe, mlečnih proizvoda, mesa, on treba da popije vitamin D, ako ne može da unese dovoljno voća i povrća, treba da popije vitamin C", kaže dr Anđelković.

Ipak, smatra da je prilikom uzimanja suplemenata poželjno potražiti stručnu pomoć, jer preterano konzumiranje preparata može da dovede do predoziranja. Opšta preporuka je da ljudi, kao i pre pandemije i pojave kovida, treba da se bave svojom ishranom.

"Mislim da ishrani treba da više vremena posvetimo. Postoji momenat – da li imamo dovoljno znanja, ali mislim da je to kod nas više pitanje vremena. Dakle, malo više vremena za ishranu i ne možemo puno da pogrešimo", zaključila je nutricionistkinja dr Marija Anđelković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: