Mandarine? Svaki dan

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 14.10.2021.

09:40

Mandarine? Svaki dan
Foto: Profimedia

Najpre je važno razjasniti kako najlakše možete da odaberete kvalitetne i ukusne mandarine - prema savetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem - zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom - povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bela vlaknasta mreža koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući uticaj na nervni sistem. Ukoliko se nađete u teskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima - jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak i normalizuje ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive supstance koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite semenke i pomešajte ih zajedno sa malo jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da deluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: