Opovrgnuta studija od pre 77 godina o vitaminu C

Naučnici su ponovo analizirali podatke studije engleskog istraživačkog instituta Sorbi 1944. godine, koja je dokazala da bi dnevni unos vitamina C trebao da bude 45 miligrama, prenosi Vašington post.

Izvor: Jutarnju list
Podeli
Foto:Shutterstock/Juice Flair
Foto:Shutterstock/Juice Flair

Proizvodnja kolagena vitamina C pomaže u regeneraciji kože, kostiju, krvnih sudova i hrskavice, a takođe i u zarastanju rana.

Sada već ugašena istraživačka ustanova odgovorna za smernice o tome koliko vitamina C treba svakodnevno unositi u organizam stvorena je kako bi procenila koliko je zdrava ishrana britanskih građana u vreme kada su zalihe hrane bile male.

Studija je obuhvatila 20 dobrovoljaca koji su primali različite količine vitamina C svaki dan, 0 mg, 10 mg ili 70 mg kako bi dobili rezultate o tome koliko miligrama treba osobi da ne razvije znakove nedostatka navedenog vitamina.

Da bi ispitali uticaj nedostatka vitamina u telima dobrovoljaca, naučnici su ih povređivali u eksperimentu i pratili brzinu njihovog oporavka.

Naime, vitamin C, koji se inače nalazi u citrusima i nekom povrću, zbog proizvodnje kolagena, pomaže u regeneraciji kože, kostiju, krvnih sudova i hrskavice, a takođe i za zarastanje rana.

Trenutne smernice za unos vitamina C ne zasnivaju se na maksimiziranju ukupnog zdravlja, već na sprečavanju skorbuta, opasne bolesti izazvane nedostatkom vitamina C u ishrani, koja je bila smrtonosna bolest pre nekoliko vekova.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) u Sjedinjenim Državama trenutno predlažu 90 mg vitamina dnevno za muškarce i 75 mg dnevno za žene.

"Takav unos vitamina C je dvostruki dnevni unos vitamina C od 45 mg, koji trenutno preporučuje SZO prema studiji od pre 77 godina, ali je u skladu sa panelima Nacionalne medicinske akademije", kaže američki nutricionista Filipe Hujoel.

Istraživanja su takođe otkrila da je potrebno više vremena da se nadoknadi nedostatak vitamina C nego što se ranije mislilo, a veća doza je takođe potrebna za lečenje nedostatka vitamina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu