Paprika ima više vitamina C od limuna, čuva i srce

Prema mišljenju nutricionista paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne lekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:EPA/TOMS KALNINS
Foto:EPA/TOMS KALNINS

100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenih hidrata, 1 gram belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezijuma.

"Ajvar – moraću da vas razočaram" VIDEO

Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Dobra je za oči

Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije.

Napitak koji jača imunitet - četiri prirodna sastojka ključna

Čuva srce i dobra je za probavu

Sve paprike osiguravaju dovoljnu količinu vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje pomažu da održite zdravlje creva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju.

Izvor antioksidanasa

Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i pospešuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

Čaj od listova smokve - pije se i žvaće, ali rešava 10 tegoba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu