Pet namirnica za bolje pamćenje

Starost, moderan načina života i navike u ishrani mogu značajno da utiču na vašu sposobnost pamćenja. Počnite da konzumirate sledeće namirnice kako biste ublažili ovaj problem.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jeste li znali da se mozak razvije do čak 80 odsto do treće godine života, a da do pete godine on dostigne svoj puni kapacitet? U eri modernizacije činimo mnoge greške koji smanjuju funkcije mozga, a da nismo ni svesni koliko one utiču na pamćenje.

Neke od grešaka su nedostatak sna, prekomerna upotreba mobilnih telefona i drugih elektroničkih uređaja i, naravno, ishrana. Ona itekako igra značajnu ulogu u optimalnom funkcionisanju mozga. Namirnice koje treba uvrstiti u ishranu su:

Spanać

Svi znamo da je spanć, između ostalog, najbolji izvor gvožđa, a takođe je i jedan od najbogatijih izvora magnezijuma i folata. Oni nam pomažu da zadržimo kognitivne funkcije.

Žumance

Mnogi kritikuju prečesto konzumiranje žumanca jer povećava nivo holesterola. Međutim, znate li da je ono naročito bogato vitaminima D i B12, magnezijumom i cinkom koji ne samo da poboljšavaju sposobnost pamćenja, već i štite od ozbiljnih neuroloških bolesti kao što je na primer Alchajmerova bolest?

Jogurt

Univerzitet u Kaliforniji je sproveo istraživanje o ženama koje dvaput dnevno konzumiraju jogurt i primećeno je poboljšanje u radu njihovih mozgova. Jogurt je probiotik koji poboljšava rad creva, a odavno je poznato da postoji direktna veza između rada mozga i creva.

Riba

Riba je puna joda, selena i zdravih masti. Oni predstavljaju izuzetno korisnu hranu za mozak zato što poseduju materije potrebne za razvoj moždanih funkcija.

Orasi

Orasi su bogati izvor omega 3 masnih kiselina i polifenola koji smanjuju oksidativni stres i upale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu