Koprivom se jača kosa, ali i još nešto

Pomalo opasna, zbog listova koji mogu da vas opeku, ali je izuzetno korisna za zdravlje. Kopriva je višenamenski narodni lek kod mnogih tegoba. Gledaju je kao travu, prepoznatljiva je po tamnozelenim trouglastim listovima sa nazubljenim ivicama.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto: depositphotos/nanka-photo
Foto: depositphotos/nanka-photo

Bogata je različitim mineralima, naručito gvožđem i vitaminima A, C i K. Od nje se pravi sok, čaj, supa i paprikaš.

Kopriva se preporučuje za lečenje niza bolesti - čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti telo od nepoželjnih i štetnih stvari; leči teške stomačne tegobe, menstrualne i druge ženske probleme, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, zapaljenje bešike, čir na želucu, crevima i plućima, čisti pluća od sluzi, leči teško disanje i astmu; jača ceo nervni sistem, leči nesanicu, a koristi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

Čaj- tri velike kašike koprive prelijemo sa 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procedimo i tokom dana možemo da popijemo i 2 litre tog čaja. Možemo se i blago zasladiti, a ako ga podgrevamo, moramo da pazimo da ga ne pregrejemo, jer tada gubi svoju lekovitost.

Čajna mešavina - u jednakim delovima se izmešaju kopriva, ivanjsko cveće i zlatnica: jedna velika kašika ove mešavine stavi se u 1/2 litre vrele vode; nakon 5-10 minuta se procedi i pije tekom dana dok je vrlo topla, u laganim gutljajima. To je najbolji lek protiv bolesti bubrega, posebno kada imate grčeve u bubrezima.

Kupka - sveži listovi se prokuvaju i u toj vodi se potope hladne, promrzle noge. Hladne noge lečimo tako što možemo da stavimosveže listove u cipele, držeći ih tako tokom celoga dana.

Ulje - isceđeni sok od koprive se pomeša u jednakim delovima sa orahovim uljem; dobivamo ulje koje svako veče pred spavanje mažemo na čelo, slepoočnice i grudi; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.

Protiv opadanja kose

Kod prolaznog opadanja kose otklanjanjem uzroka i pravilnim lečenjem kosa počinje ponovo da raste.

Kopriva - 100-200 g suvog korena stavimo da prenoći u 3 litre hladne vode i drugi dan kuvamo oko 10 minuta. Dobijamo izvanredno sredstvo za jačanje korena kose i protiv opadanja kose. Naravno, može se koristiti i svež koren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu