Perišić objasnio šta prvo ide: voda, kafica ili rakijica VIDEO

Koliko ste puta čuli kada vam kažu: nemoj da preteruješ, nemoj toliko kafe? Kao glavni argument pominje se kofein koji, kao prirodni alkaloid, ima uticaj na centralni nervni sistem.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić pomenuo je da je čuvena klinika u Klivlendu objavila tekst u kome stoji da su kafa i ciroza jetre povezani.

"Ako neko ima etabliranu fibrozu ili cirozu jetre i poveća unos kafe na više od dve kafe dnevno, progresija ciroze pada za 37 posto zbog antifibrotičnog efekta kofeina i drugih antioksidanasa. Kafa ima mnogo aktivnih hemijskih jedinjenja, tako da nije bitna njena cena, nego koliko ćemo popiti i da li će to koristiti", istakao je dr Perišić za TV Prva.

Ako se kafa pije uz piće, treba znati kako se pije.

"Ide jedna čaša vode, mala šalica kafe i čašica rakije, pije se polako i nešto se jede. Pre nego što se uđe u etanolsku seansu voda će se uvek piti iza gutljaja rakije ili kafe jer kofein poboljšava cirkulaciju, a i alkohol. Onda ide mala čaša alkohola, pa Jovo nanovo da bismo stigli da metaboliramo male količine etanola koji dolaze u čašicama rakije. Mi želimo da postignemo dve stvari: euforijski efekat etanola, dezinhibinski efekat etanola, a onda potenciramo te efekte sa kofeinom", navodi sagovornik TV Prve.

A kako je jedan sindrom jetre dobio naziv po poznatom pesniku Liberu Markoniju sa Čubure saznajte u video-gostovanju:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu