Jogurt vs. kiselo mleko VIDEO

Svi koji su morali da se leče antibioticima sećaju se preporuke lekara da obavezno piju jogurt. Kada je u pitanju dijeta, ali i neka jela, preporučuje se kiselo mleko. Šta je bolje od ove dve namirnice, objasnio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pročitajte još:

"Meljite svoje brašno": I bezglutenski proizvodi mogu da izazovu smetnje VIDEO

Višestruka korist surutke: Utiče na zdravlje, ali i na raspoloženje VIDEO

Svi koji su morali da se leče antibioticima sećaju se preporuke lekara da obavezno piju jogurt.

"Kiselo mleko je prirodni produkt fermentacije, gde u toku tog procesa smanjuje laktozu sa 7 na 4 odsto, oni koji imaju problem sa laktozom je bolje da konzumiraju kiselo mleko", rekao je dr Perišić za "Jutro na Prvoj".

Ako biramo između jogurta, mleka i kiselog mleka, broj jedan je kiselo mleko.

"Jogurt ima, zbog ukusa i lepote, šećere koji mogu da eventualno ometaju njegova dobra dejstva, zato jogurt nije dobra zamena za probiotik", rekao je on.

Perišić naglašava i to da bakterije mlečnog kiselinskog vrenja pomažu u slučajevima netolerancije na laktozu, a da su svi ostali korisni efekti jogurta podsticaj probiotske bakterije.

Jogurt nije štetan, samo je ukusan.

"Modificirali su turski model jogurta, kad pogledate specifikaciju - osam odsto masti i laktoze isto toliko, masti imaju euforijski efekat i zato ljudio vole da piju jogurt, on pruža osećaj sitosti zbog toga", objasnio je on.

Kiselo mleko i jogurt ne mogu da čuvaju imunitet, tvrdi Perišić, već sveže voće i povrće, ali insistira da je kiselo mleko prirodnije od jogurta.

Opširnije u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu