Uz ove namirnice će vas zglobovi manje boleti

Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova kao i kostiju. Namirnice koje birate mogu da vam pomognu na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/Antonina Vlasova
Foto:Shutterstock/Antonina Vlasova

Ako se borite sa artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima. Sprovedeno je i istraživanje među obolelima od reumatoidnog artritisa, 24 posto njih reklo je da ishrana ima uticaj na ozbiljnost simptoma.

Kojih 10 namirnica je dobro da jedete kako biste očuvali zdravlje zglobova?

Masne vrste ribe poput lososa ili skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da imaju snažne antiinflamatorne efekte. Osim toga, ova riba bogata je i vitaminom D, koji takođe povoljno utiče na zdravlje zglobova, a kod osoba sa artritisom pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome.

Žitarice poput ovsene kaše takođe pomažu u smanjivanju upale, dok rafinisani proizvodi poput belog brašna imaju suprotan učinak.

Dok vežbanje pomaže jačanju kostiju i mišića, istovremeno opterećuje zglobove.

Hrana koju jedemo kada vežbamo ne treba da služi samo kao gorivo nego i za oporavak i ozdravljenje.

Zato umesto da zgrabite neku nezdravu namirnicu, pojedite ovsene pahuljice sa voćem i orašastim proizvodima.

Orasi obiluju sastojcima koji imaju protivupalni efekat, među kojima su omega-3 masne kiseline. Ipak, ne zaboravite da su orasi i ostali orašasti proizvodi jako kalorični pa ograničite unos na šaku dnevno.

Jednostavna detoksikacija: Ove namirnice čiste organizam

Kelj je bogat hranljivim materijama

Foto:Shutterstock/WiP-Studio
Foto:Shutterstock/WiP-Studio

Kelj i drugo lisnato povrće bogato je hranljivim materiiama koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izvor kalcijuma koji pomaže kostima da budu jake.

Kurkuma je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže kod ublažavanja bolova u kolenu.

Beli luk ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži jedinjenja koja mogu da umanje rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da ima antiinflamatorni efekat koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa. Dodavanje belog luka u ishranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju uopšteno.

Osim što poboljšava ukus čajeva, supa, slatkiša... đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Sproveden je niz istraživanja o efektima đumbira, a jedno od njih pokazalo je da njegove komponentne blokiraju proizvodnju materija koje podstiču upalu u telu.

Med, beli luk i biber u borbi protiv glavobolja

Nije tajna da je mnogima omraženi brokoli zapravo jedna od najzdravijih namirnica, a povezuje se i sa smanjenjem upalnih procesa. Osim toga, njegove komponentne utiču na smanjenje simptoma artritisa.

Antioksidansi, vitamini, minerali... svi oni nalaze se u bobičastom voću koje takođe ima uticaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može da utiče na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa, može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simptoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno da utičete na zdravlje svojih zglobova i ublažite određene simptome.

Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sve na vama.

Bolje "kisela faca", nego šećer u limunadi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu