Procenite na oko ili pod rukom kakav sir i meso kupujete VIDEO

Šta kada se svojski naradimo, pa se umorimo i ogladnimo? Da li da pojedemo neko meso i salatu, nasečemo slaninicu pa zalijemo pivom, ili da uz to pojedemo i nekoliko kolača ili veliku čokoladu? Šta nam može vratiti snagu?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

09:50

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

"Ako je veliki napor u pitanju, čovek mora da bude opskrban sa proteinima i dodatno karbohidratima. Kod velikog napora, mi prvo trošimo glikogen iz mišića, srčanog mišića, mozga, telesne muskulature i kad ga sagorimo energetska potrošnja prelazi na aminokiseline, ne možemo da sagorevamo glikogen i šećere u našim mišićima. Onda nastupaju aminokiseline koje trošimo iz naših mišića i ako to ne opskrbimo sa onim što će zameniti te aminokiseline i obnoviti sa onim što se sagoreva, onda je to dekompenzovani umor, stravičan umor. Dakle, moramo da imamo dobar obrok, ali moramo da ga opskrbimo sa stejkom od recimo 400 grama mesa jer sa tom količinom mesa po obroku mi ćemo da obnovimo aminokiseline koje smo sagoreli", otkriva za TV Prva gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

U skladu sa tim, on kaže da, nema kosmonauta koji je vegan i da se esencijalne aminokiseline dobijaju isključivo iz mesa.

"Mi bez mesa ne možemo. Da li je to meso, riba, tunjevina, stvar je ukusa. Takođe, mora biti kvalitetnih ugljenih hidrata. Idealno je što imamo mladih krompirića. Imaju puno vitamina C i dobri su za mozak".

Takođe, dr Perišić dodaje da moramo da čuvamo jetru od masnoće i alkohola i da ne preterujemo. Optimalna mera je 300 ml vina dnevno ili dve čašice rakije.

Gost TV Prva upozorava na to da bela mast ima jako loše lipide i da šteti.

"Živina na pijaci koja ima žutu mast je hranjena hranom koja se viđa na dvorištima, a bela mast je koncentrat. Nisu dobri ni lipidi telećeg mesa, ono jeste ukusnije, ali nije zdravije. Najzdravije je goveđe meso".

Kod izbora sireva treba obratiti pažnju na gorčinu i kiselost, ali i na to da li je pod rukom gromuljičast i raspada se, jer, kaže, ako je tako, onda je "veštak, sir od zejtina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: