7 razloga zašto Japanci sede na podu dok jedu

Dok opušteno sedite za stolom i jedete, možda vam je udobno, ali to nije nužno najbolje za zdravlje. Mnogo vremena provodimo sedeći na poslu, a kući se vraćamo sedeći u automobilu ili sredstvima javnog prevoza. Potom ulazimo u kuhinju i sedamo za sto kako bismo večerali. Ali većina ljudi u Japanu sedi na podu dok jede, a stolice u toj zemlji najverovatnije nećete pronaći čak ni u restoranima s 5 zvezdica.

Zdravlje

Izvor: Bright Side

Petak, 16.04.2021.

11:18

Default images
Foto: shutterstock/Andriy Blokhin

Ova navika ima brojne prednosti za zdravlje, a Brajt sajd (Bright Side) je popisao koje su:

1. Pomaže probavi

Kad sedite na podu skrštenih nogu i jedete, u isto vreme radite jogu. Ovaj položaj naziva se "laka poza" ili sukhasana, a veruje se da povećava protok krvi u želucu, pomažući vam da svarite hranu i dobijete više vitamina i hranjivih stvari. Kada se sagnete unapred kako biste uzeli hranu s tanjira, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, jačate mišiće na stomaku, što zauzvrat može sprečiti nadutost.

2. Pomaže da smršate

Sedenje na podu dok jedete pomaže vašem vagus nervu da bolje funkcioniše. Kad vaš probavni sistem oslobađa hormon zvan leptin, on šalje signal vagusnom nervu da ste siti. Pravilna funkcija ovog nerva pomaže da se ne prejedate.

3. Čini vas fleksibilnijima

Sedenje na podu isteže kolena i bokove. Ovaj položaj sprečava vas da se previše saginjete i jača leđa i ramena.

4. Pomaže da živite duže

Ako se lako možete podići iz položaja prekrštenih nogu, bez ikakve pomoći, velike su šanse da ćete možda živeti duže. Ispada da je sedenje na podu dok jedete i ustajanje nekoliko puta jedan od najjednostavnijih načina da svom životu dodate nekoliko godina. 5. Održava zglobove zdravim

Kad dugo sedite na stolici, bokovi vam se ukoče. S druge strane, sedenje na podu omogućava vam istezanje kukova i članaka, čineći zglobove fleksibilnijima. Neki sedeći položaji, poput klečanja i čučanja, teraju mišiće da rade i kad se odmarate, jer vas podstiču da angažujete mišiće koji nisu aktivni dok sedite na stolici.

6. Poboljšava držanje

Kad stolica ne podupire vaša leđa, to vas podstiče da angažujete svoje osnovne mišiće, što zauzvrat koristi držanju tela.

7. Umiruje um

Sedenje na podu dok jedete takođe vam smiruje um. Kad vam je um spokojan, možete više uživati u hrani i jesti dok ne osetite sitost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: