Dr Perišić: "Nedostatak jednog metala u ishrani utiče na kožu, ali i mentalno stanje" VIDEO

Jedan prelazni metal najzastupljeniji je u Zemljinoj kori, ali vrlo često nedostaje ljudskom organizmu. Ovde gastroenterolog dr Vojislav Perišić misli na cink, koji utiče na našu kožu, mentalni status i imunitet, ali kaže da je za odbranu od infekcija važan vitamin D, a gvožđe za celokupni oksidativni metabolizam i kosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2021.

11:43

Dr Perišić:
Foto: Printskrin/TV Prva

"Cink se kao suplement uzima pre jela, uzima se 10 mg dnevno. To otprilike dođe kao jedno jaje ili 20 g mesa. Najveći broj vegetarijanaca u Velikoj Britaniji, njih 40 odsto ima deficit sa cinkom i vitaminom D. Koža je ogledalo da li smo suplementirani sa cinkom, zato svaka osoba koja je u deficitu sa cinkom nema dobru kožu, ona je ljuspava, perutava, dlaka postaje ređa, opada, kruta je i krtava. Zato moramo jesti meso, jaja i piti mleko", ističe dr Perišić, koga je ugostila TV Prva.

Nedostatak ovog metala utiče i na naše mentalno zdravlje, te osobe koje su u deficitu nisu raspoložene, slabo pamte, jako su iritabilni. Gastroenterolog je ukazao na švedsku studiju koja je dokazala da 50 odsto manje cinka ima u mozgu šizofrenih bolesnika i da su od tada tamo počeli da im daju suplemente cinka.

"Genetika utire teren, ali mi zadajemo završni udarac. Možemo protiv genetike načinom ishrane."

Prema njegovim rečima, kesa voća umesto kese suplemenata je mnogo bolja jer je autoregulacija najbolja kada se uzima u prirodnom obliku. Isto tako kaže da ako unosimo veće količine nego što je potrebno, da možemo da probijemo crevnu barijeru.

Šta treba da sadrži zdrav obrok?

Doktorova preporuka za zdrav doručak uključuje: bareno jaje, šolju mleka, mali komad sira, hleb, malo paradajza ili jednu voćku. Ručak mora da ima komad mesa, ili ako ga zamenimo sojom, ne mora svaki dan.

Od mesa najviše preporučuje goveđe, a ne teleće i juneće.

"Ono je jako crveno i to govori da ima jako mnogo gvožđa, a gde ima gvožđa, ima i cinka. Ono belo je zdrava masnoća, znači ima i vitamina D. Ako jedete svinjeće, jedite od buta da ima što manje masnoća, a ako jedete pršutu, samo isecite ono crveno, a ostalo odbacite, sem ako je manugulica, onda terajte slobodno."

Zašto je dobro piti kafu, saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: