Mogu li kafa i čaj da zamene vodu?

Stručnjaci su otkrili pomalo iznenađujuć odgovor na pitanje da li se kaga i čaj računaju kao da ste pili vodu - iako šoljica kafe nije hidrantna kao čaša vode, računa se kao unos tečnosti, ali tako da količinu podelite na pola.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Subota, 13.03.2021.

19:57

Mogu li kafa i čaj da zamene vodu?
Foto: Depositphotos/brickrena

Održavanje hidracije presudno je za celokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Dakle, ako se kafa i čaj pripremaju s vodom, mogu li se oni uvrstiti u vaš dnevni unos vode ili jednostavno direktno dehidriraju?

"Zbog kofeina kafa je i prirodni diuretik i stimulans mokraćne bešike. Čaj ima sličan učinak", kaže urolog Vanita Sima-Čeng.

Iako je to istina, diuretički učinci su blagi, a istraživanja pokazuju da kafa i čaj - uprkos uobičajenim zabludama - zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umereno.

Računa li se šoljica kafe kao čaša vode?

Iako šoljica kafe nije hidrantna kao čaša vode, može se uračunati u vaš dnevni unos tečnosti.

"Budući da deluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti. Na primer, jedna šoljica kafe računa se kao pola šoljice vode", objašnjava dr Ketrin Voldrop za mbg.

Ipak, pijenje više šoljica kafe ili čaja bez pijenja vode moglo bi završiti dehidracijom.
Foto: Depositphotos/belchonock
"Šoljica kafe neće vas toliko dehidrirati, ali puno njih bez unosa vode uz to hoće", kaže dr Sc. Bindija Gandi.

Suve, ispucale usne mogu biti znak da ste preterali, prethodno je objasnio gastroenterolog Vil Bolšvic, MD, MSCI. Ostali znakovi dehidracije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.

A šta je sa čajem?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Stoga Voldrop većinu čajeva s kofeinom računa kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim bi merilima bili jednaki punoj šoljici vode.

Iako se ove brojke ne temelje na tačnoj nauci, Voldrop kaže da se mogu koristiti kao opšte smernice kako biste obezbedili dovoljan unos tečnosti.

Različite vrste kafe i čajeva različito će uticati na nivo hidracije. Na primer, crna kafa ili čaj biće manje hidrantni od bele kafe ili šoljice čaja s mlekom ili puno šećera ili zaslađivača poput meda, kaže Gandi. Iako možda ne deluje da bi mleko bilo dobar izvor hidracije, u nekim je studijama dokazano da podstiče rehidraciju nakon vežbanja - čak i uspešnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte da ne sladite mlečne napitke, jer slatka pića mogu dovesti do dehidracije brže od nezaslađenih pića.

Ukupno gledajući, kafa i čaj ne utiču nužno na hidraciji kako su mnogi nekad verovali da hoće, kaže Gandi. Vaše telo će apsorbovati tečnost koju konzumirate putem čajeva i kafe kao hidraciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: