Pet namirnica koje mogu da pogoršaju ekcem

Ishrana može dodatno da pogorša neprijatni kožni problem poznat kao ekcem. Postoje određene namirnice koje treba da izbegavate ukoliko imate ovaj kožni problem.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija Foto: Depositphotos, Hriana
Ilustracija Foto: Depositphotos, Hriana

Sledeće namirnice mogu da pogoršaju vaš problem s kožom:

1. Gluten

Unošenje hrane s glutenom može da doprinese nastanku ekcema. Gluten je sastavni deo velikog broja namirnica, čak i u proizvodima poput gumenih bombona, supa i soseva. Ako sumnjate da gluten može da pogorša vaš ekcem, počnite da tražite hranu s oznakom "bez glutena".

2. Jaja

Jaja su još jedan uobičajeni pokretač pogoršanja ekcema kod beba i male dece. Možda je dovoljno lako izbeći kajganu ili pržena jaja, ali budite oprezni prema jelima poput hleba i drugih pekarskih proizvoda koji mogu da sadrže jaja.

Imajte na umu da bi to mogla da bude samo kratkoročna strategija izbegavanja; kao i kod alergija na mleko, i neka deca sa alergijama na jaja takođe ih prerastu.

3. Kravlje mleko

Kravlje mleko je jedan od najčešćih krivaca za pojavu ekcema kod dece. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da roditelji ne bi trebalo na svoju ruku da izbacuju mleko ili proizvode na bazi mleka iz ishrane svoje dece.

Kada se mlečni proizvodi potpuno uklone iz ishrane, mogu razviti nedostatak vitamina i druge probleme. Mleko treba uskratiti samo deci sa jakim ekcemom, a lekar vašeg deteta će vas uputiti na odgovarajuće zamene.

4. Riba

Stručnjaci primećuju da su određene vrste ribe, uključujući losos, sardine i haringe, odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje mogu da se bore protiv upala u vašem telu.

Ali drugi upozoravaju da se riba nalazi na listi namirnica koje često uzrokuju alergijske reakcije. Svakako, budite oprezni dok ne saznate kako vaše telo reaguje.

5. Konzervirana hrana

Ako patite od vrste ekcema koja se naziva dishidrotični ekcem, možda ćete biti osetljivi na nikl. Ako je to slučaj, jedenje hrane koja sadrži nikl može da pogorša simptome i izazove male plikove koji se mogu pojaviti na nogama i rukama.

Nikl se može naći u brojnim namirnicama, uključujući pšenicu, mahunarke, ječam, raž, čokoladu i kakao. Mnogi proizvođači koriste nikl u proizvodnji limenki za konzerviranje hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu