Da li jačate imunitet belim lukom? Beograđani podeljenog mišljenja VIDEO

Odvajkada je poznato da je zdravo jesti beli luk. Od kako je počela pandemija, stalno čujemo da je beli luk najbolji saveznik za jačanje imuniteta.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2020.

18:07

Da li jačate imunitet belim lukom? Beograđani podeljenog mišljenja VIDEO
Foto: Depositphotos/bennyartist

Od davnina se beli luk koristi kao narodni lek višestruke primene. Godinama se o njemu govori kao neprikosnovenim u borbi protiv gripa i za jačanje imuniteta.

"Beli luk u principu ima svoja lekovita dejstva u količini samo dva čena, međutim, ono kada će ispoljiti najbolje svoje dejstvo je u prignječenom i u svežem obliku, ali ima ga i u obliku praha, i u kapsuliranom obliku. Koristi se čak i u dermatologiji, za poboljšanje rasta kose, pa ga često možemo naći i u nekim kozmetičkim preparatima", kaže Ana Todorović, nutricionista.

Ekipa Prve TV je u anketi proverila da li Beograđani jedu beli luk, u kojim količinama je poželjan, i u kojim ga situacijama treba izbegavati.

"Ne, ne, ja imam glavobolju od belog luka tako da ga stvarno ne koristim", "Jeste, kako da nije, evo upravo idem, rezultati su mi perfektni. Verovatno je od belog luka?", "Ništa, samo vinjak", neki su od odgovora koji opisuju razmišljanje Beograđana na ovu temu.

Uprkos svemu, postoje osobe čijem organizmu može smetati unos ovog, za mnoge, magičnog dodatka ishrani.

"Ljudi, recimo, koji piju antikoaglaasnu terapiju, poznato je i za osobe koji imaju visok krvi pritisak da snižava vrednosti, a oni koji imaju snižen krivni pritisak, trebalo bi da budu oprezni sa korišćenjem. Takođe, ljudi sa osetljivim želucem mogu da imaju negativne reakcije", naglašava Todorovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: