Da li jačate imunitet belim lukom? Beograđani podeljenog mišljenja VIDEO

Odvajkada je poznato da je zdravo jesti beli luk. Od kako je počela pandemija, stalno čujemo da je beli luk najbolji saveznik za jačanje imuniteta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/bennyartist
Foto: Depositphotos/bennyartist

Od davnina se beli luk koristi kao narodni lek višestruke primene. Godinama se o njemu govori kao neprikosnovenim u borbi protiv gripa i za jačanje imuniteta.

"Beli luk u principu ima svoja lekovita dejstva u količini samo dva čena, međutim, ono kada će ispoljiti najbolje svoje dejstvo je u prignječenom i u svežem obliku, ali ima ga i u obliku praha, i u kapsuliranom obliku. Koristi se čak i u dermatologiji, za poboljšanje rasta kose, pa ga često možemo naći i u nekim kozmetičkim preparatima", kaže Ana Todorović, nutricionista.

Ekipa Prve TV je u anketi proverila da li Beograđani jedu beli luk, u kojim količinama je poželjan, i u kojim ga situacijama treba izbegavati.

"Ne, ne, ja imam glavobolju od belog luka tako da ga stvarno ne koristim", "Jeste, kako da nije, evo upravo idem, rezultati su mi perfektni. Verovatno je od belog luka?", "Ništa, samo vinjak", neki su od odgovora koji opisuju razmišljanje Beograđana na ovu temu.

Uprkos svemu, postoje osobe čijem organizmu može smetati unos ovog, za mnoge, magičnog dodatka ishrani.

"Ljudi, recimo, koji piju antikoaglaasnu terapiju, poznato je i za osobe koji imaju visok krvi pritisak da snižava vrednosti, a oni koji imaju snižen krivni pritisak, trebalo bi da budu oprezni sa korišćenjem. Takođe, ljudi sa osetljivim želucem mogu da imaju negativne reakcije", naglašava Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu