Nutricionista o porodici koja se otrovala: "Niko od nas ne čita etiketu i ne žvaće kako treba" VIDEO

Vest koja nam stiže iz sveta jeste da je cela porodica iz kineskog grada Đisi preminula pošto je pojela nudle koje su bile ostavljene u zamrzivaču duže od godinu dana.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

15:54

Nutricionista o porodici koja se otrovala:
Foto: Printskrin/Prva TV

Jelo je bilo napravljeno od fermentisanog kukuruznog brašna, a kobna u njemu bila je takozvana bongkrek kiselina. Nutricionistkinja Milka Raičević upozorava da svi treba da budemo obazrivi sa hranom, pogotovo što se tiče zamrzavanja i što smo svi u martu imali kovid, pa pokupovali svašta za ne daj bože.

"Možda je krajnje vreme da se na tužan način probudimo. Mi smo neko ko zaista konzumira sve, dobri smo potrošači, ali niko od nas ne čita etiketu. To se dešava svugde u svetu, pa i kod nas. Mi smo sad u eri pripreme zimnice. Kod zimnice morate sve oprati kako treba, zaštititi, pa tek onda očekivati da ta fermentacija bude zastupljena kako treba", kaže Raičevićeva za "150 minuta".

"Dešava mi se da odem u kućnu posetu i da mi se domaćica pohvali: Pa ovo je turšija od pre dve godine. Morate da shvatite da svaka namirnica ima svoj rok trajanja i da ne možete da se hvalite da zato što ste stavili više šećera u džem ili više konzervansa u zimnicu da je zdrava. Moramo da naučimo šta je zdravo, šta je etiketa, kako da se hrana stavi u frižider kako da se sortira na koju policu".

Kako je istakla, zvezdice na frižideru su jako bitne zbog temperature, jer nije isto da li treba da zamrznete meso, mlečne proizvide ili povrće. Povrće ima najviše enzima koji su najosetljiviji.

"Zaboravili smo da nam je sav imunitet u stomaku i da on počinje žvakanjem. Potenciram sirovu hranu, ali ne kao smuti već da se jede i žvaće. Na kraju krajeva, ako imamo četiri boje u tanjiru, ne moramo da vodimo računa da li ćemo biti zdravi. Treba da budu zastupljeni crveno, žuto, zeleno i belo, ali povrće", dodaje nutricionista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: