Nutricionista: Danska dijeta je najrizičnija, jo-jo efekat zagarantovan VIDEO

Kako da smršate 10 kilograma za 13 dana? Još jedna hit-dijeta koja obećava neverovatne rezultate za kratko vreme. Danska dijeta, autofagija, i mnoge druge, nude instant rešenja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Mnogi ne žele da se muče i da za dva meseca izgube 10 kilograma nego žele da to što pre reše. Ovaj način ishrane je najrizičniji, jer je u pitanju vrlo rigorozna dijeta, smatra nutricionista Đorđe Pejić.

"Danska dijeta može da bude izuzetno opasna kod devojčica, ima dosta šećera, proteina, a plan ishrane sa tako malo kalorija može i te kako da napravi problem i za insulinsku rezistenciju i za dijabetes, a pošto je nizak kalorijski unos kada se vratite na stari način ishrane, vrlo brzo vraćate stare kilograme tako da je ovde jo-jo efejat zagarantovan."

Često je povezuju sa bolničkom dijetom, jer sa samo 600 kalorija dnevno i treba da se sprovodi u bolničkim uslovima.

"Ovaj plan ishrane ne podseća ni na detoks program, jako je loše iskombinovan i isplaniran, a posebno ne preporučujem da se sprovodi samoinicijativno jer mnogi ne znaju da li usput pored problema sa težinom imaju neki ozbiljan metabolički problem. Sve te dijete stvaraju veću kisleost u telu što smanjuje mineralnu komponentu i dobre bakterije u crevnoj flori, a odatle iz crevne flore nam ide imunitet", objašnjava nutricionista za TV Prva.

Pejić nije pristalica brzih dijeta, ni gladovanja.

"U 10 sati možete da lepo rasporedite tri obroka, a da pri tom imate zdrav i dobar rezultat. Nerealno je izgubiti toliko kilograma za tako kratko vreme jer takvim ishranama gubite na težini, ali gubite i mišićnu masu i vodu i telo izgleda umorno i ispijeno. Zadovoljan sam i kada moji pacijenti izgube 3 kilograma čistih masti za mesec dana. To je nešto što je korektno i daje nam trajni rezultat.".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu