Ovo voće pomaže u sprečavanju nesanice, reguliše krvni pritisak, a pomaže da duže budete mladoliki

Smrznute ili konzervisane višnje su odličan antioksidans, ali ne mogu da se porede sa sveže ubranim, zato sada treba uživati u sezoni ovog kiselo-slatkog i vrlo zdravog voća.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: depositphotos/Nitrub
Foto: depositphotos/Nitrub

Višnje su jako dobre za zdravlje iz više razloga, tvrde naučnici. Osim što su dobre u sprečavanju nesanice, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Višnje će vam pomoći da duže budete mladoliki, a imaćete i zdraviju kosu.

Ovo kiselo-slatko voće se pokazalo veoma uspešnim u smanjenju upalnih procesa i ublažavanju bola kod artritisa, naročito kod gihta. Istraživanja su utvrdila da čaša soka od višanja može da ublaži bolove u zglobovima jer aktivni sastojci iz ovog voća smanjuju količinu mokraćne kiseline koja je uzrok problema.

Osim toga, višnje su alkalne prirode i mogu biti vrlo korisne za održavanje pe-ha ravnoteže u organizmu. Neutrališu kiselost i sprečavaju želudačne tegobe i druge probavne smetnje i daju telu dodatnu energiju.

Višnje sadrže biljni pigment antocijan, koji je moćni antioksidans u prevenciji anemije, srčanih oboljenja i tumora. Ovo voće je bogat izvor kalijuma, ima visok procenat vode, a sadržaj belančevina je jako nizak.

Takođe, sadrže vitamin Ce, vitamine Be grupe i kobalt koji snižava krvni pritisak. Jačaju krvne sudove, posebno kapilare. Dijabetičari ih mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže vrlo malo šećera.

strana 1 od 5 idi na stranu