Ova biljka je savršen čistač krvi

Noćni cvet, kako ovu biljku još zovu, Indijanci su koristili za lečenje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za lečenje astme, prehlade i gripa. Preporučuju ga pristalice tradicionalne medicine

Zdravlje

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 11.06.2020.

12:22

Ova biljka je savršen čistač krvi
Foto: Depositphotos/Botamochy

Za žuti noćurak i njegova lekovita svojstva zna se od davnina, o čemu svedoče stari zapisi. Noćni cvet, kako ovu biljku još zovu, Indijanci su koristili za lečenje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za lečenje astme, prehlade i gripa. Pristalice tradicionalne medicine preporučuju kuvani koren noćurka u supi ili slanoj vodi bolesnima i rekonvalescentima. Koren može da se jede i svež (kao salata) ili da se spremi kao turšija.

Ipak, od noćurka se najčešće koristi ulje dobijeno hladnim ceđenjem semenki. Ulje sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koju organizam nije sposoban da stvori, već mora da se unosi hranom. Drugu, gama linolensku organizam proizvodi izdvajanjem sirovina iz hrane, pišu Novosti.

Alfa linolenska kiselina je važna jer hrani mozak, povoljno deluje na nerve, štiti srce i krvne sudove, dok gama linolenska jača imunološki sistem, reguliše sintezu i lučenje hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline, kao i biološki aktivnog vitamina E.

Ulje noćurka unosi se oralnim putem i savršen je čistač krvi, snižava nivo holesterola, poboljšava cirkualciju, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena. Pomaže i u lečenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa, pate od artritisa, gihta ili imaju menstrualne bolove i klimakterične tegobe. Da bi se otklonile menstrualne i klimakterične tegobe dnevno treba uzimati triput po dve kapsule ovog ulja.

Smatra se i da ovo ulje može da uspori degenerativne promene izazvane multipla sklerozom, ublažava stres, nervozu i depresiju, a smanjuje i želju za alkoholom. Preporučuje se i hiperaktivnoj deci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: