Ove namirnice mogu da ometaju normalan san

Znamo da određena hrana koja sadrži kofein ili šećer može da stimuliše nervni sistem i tako oteža uspavljivanje. Ali isto tako postoje i namirnice koje će imati suprotan efekat.

Zdravlje

Izvor: B92, news.com.au

Utorak, 04.02.2020.

12:04

Ove namirnice mogu da ometaju normalan san
Foto: depositphotos/VikaKhalabuzar

Ne zaboravite na ugljene hidrate

Ishrana koja podrazumeva izbacivanje ugljenih hidrata može da poremeti hemijsku ravnotežu organizma i na taj način onemogući dobar san. Umesto da ih potpuno izbacite iz ishrane, pametno birajte ugljene hidrate koje jedete. Večeri uz ugljene hidrate dodajte grašak ili sočivo, predlaže nutricionista Ketlin Alum.

Uključivanje ugljenih hidrata u ishranu pomaže u podizanju nivoa triptofana, esencijalne aminokiseline u krvi, koju telo pretvara u serotonin. Često ga zovu hormonom sreće, a on će vašem telu priuštiti smirenost i stanje zahvaljujući kom ćete lakše utonuti u san.

Gutljaj kamilice

Ako ste pod stresom i ne možete da se opustite, popijte topli čaj od kamilice. Ova čudotvorna biljka ne sadrži kofein, a puna je krizina, koji ima antioksidativni efekat i dokazano sedativno dejstvo. O delotvornosti te supstance govori i činjenica da se često koristi kao lek protiv nesanice i drugih poremećaja spavanja.

Šaka badema

Siromašni šećerom, a bogati proteinima i magnezijumom, bademi su odlični za opuštanje bolnih mišića. Sadrže zdrave masnoće i vlakna, pa stabilizuju nivo šećera u krvi, što će vas sprečiti da u gluvo doba noći otvarate frižider.

Ako se brinete zbog viška kilograma, ne preterujte sa bademima. Dovoljna vam je šaka badema na dan, odnosno 30 grama.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma, moćnog minerala koji će umiriti nervni sistem. Sadrže velike količine vitamina B, koji pomaže u pretvaranju triptofana u serotonin.

Šta bi trebalo da izbegavamo?

Pre spavanja nikako ne bi trebalo da se piju pića koja sadrže kofein i alkohol. Izbegavajte šećer i tešku hranu koja će teško pasti sistemu organa za varenje. Zbog pogrešnog odabira hrane, hemikalije u telu mogu da poremete nivo šećera u krvi i to bi mogao da bude razlog zašto se budite u toku noći, rekla je Ketlin Alum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: