Evo zbog čega gluten možda nije loš u našoj ishrani

Nova istraživanja pokazuju da dijeta bez glutena nije dobra za creva.

Zdravlje

Izvor: B92, Daily Mail

Ponedeljak, 04.11.2019.

16:55

Evo zbog čega gluten možda nije loš u našoj ishrani
Foto: depositphotos/ studioM

Dijeta koja odbacuje gluten - protein koji se nalazi u namirnicama kao što su hleb, testenine i žitarice - poslednjih godina je naglo postala popularna.

Ali sada istraživači sa univerziteta Šefild i Riding kažu da je izbegavanje ovih proizvoda možda besmisleno. Naime, dali su zdravim volonterima, kojima nije dijagnostifikovana osetljivost na gluten, da dva puta dnevno tokom dve nedelje dodaju organski ili mešavinu bez glutena u hranu.

Studija, objavljena u časopisu Gastroenterolozi, otkrila je da grupa koja je jela gluten nije imala više stomačnih tegoba od one u grupi bez glutena.

Dr Paola Tosi, sa Univerziteta Riding, kaže: "Čini se da glutenu često nije opravdano data uloga negativca u našoj ishrani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: