Ko treba da bude fizički aktivan pre, a ko posle jela?

Postoje ljudi koji promovišu treniranje kao prvu stvar koju bi trebalo da uradite kada se probudite, međutim, to može da ima posledice po zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

18:06

Ko treba da bude fizički aktivan pre, a ko posle jela?
Foto:depositphotos/ mtoome

Mnogi veruju da upravo treniranje nakon samog buđenja, odnosno nakon što niste ništa jeli u periodu od 8 do 12 sati, pospešuje ubrzano topljenje masnoća u organizmu.

Nutricionista Pamela Nisevič Bede i fitnes trener Bred Šenfeld otkrili su za “Women’s Health” šta misle o treniranju na prazan želudac.

Ne postoji mnogo istraživanja na tu temu, a većina njih tvrdi da treniranje praznog stomaka neće pomoći pri ubrzanom mršavljenju, nego ćete samo imati manje energije za optimalno izvođenje treninga.
Foto: depositphotos/ Wavebreakmedia
Nutricionistkinja dodaje da je treniranje na prazan želudac, ipak, odlično za one koji pokušavaju da održe kalorijski deficit i da skinu kilograme, jer će nakon treninga telo žudeti za proteinima, a ne za ugljenim hidratima i šećerima, kao što je to slučaj kod većine ljudi.

Trener Šenfeld smatra da sat do dva pre treninga treba pojesti neki lagan obrok koji se pretežno sastoji od proteina i zdravih masti, kako bi organizam imao dovoljno energije za trening. Na taj način, telo bi bilo prisiljeno da troši masti jer nije nahranjeno ugljenim hidratima.
Foto:depositphotos/ Maridav
Ipak trošenje masti treningom na prazan želudac bolje će poći za rukom osobama koje su na keto ishrani i čije je telo već naviknuto da crpi energiju iz masti, a ne iz ugljenih hidrata.

Dakle, nema ništa loše u tome da odradite trening na prazan želudac, ali ako osetite da to vašem organizmu ne prija i da se osećate loše nakon toga, bilo bi najbolje da poslušate savet trenera i pojedete neki proteinski obrok pre fizičke aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: