Znate li šta vam deca jedu u vrtićima?

Mališani veći deo dana uglavnom provedu u vrtiću, što podrazumeva da dečja ishrana umnogome zavisi od onoga što jedu u ovim ustanovama.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

16:33

Znate li šta vam deca jedu u vrtićima?
Foto: HighwayStarz/Depositphotos

Pre nego što dete krene u vrtić, raspitajte se dobro kakve su ustanove, da li nabavljaju hranu iz neke kantine ili imaju kuhinju u kojoj se prave obroci za decu.

Dva glavna obroka doručak i ručak i dve užine deca pojedu u vrtiću, dok je večera rezervisana za porodicu.

Za formiranje jelovnika u vrtićima zaduženi su nutricionisti, koji vode računa o količini porcije i raznovrsnosti ishrane, koja bi trebalo da odgovara deci predškolskog uzrasta.

Za najmlađu decu u jaslicama priprema se posebna hrana, koja je prilagođena njihovom uzrastu i potrebama.

Vrtići u Novom Sadu

Deca uzrasta u državnim vrtićima u Novom Sadu od prve jaslene grupe pa do poslednje predškolske imaju četiri obroka (doručak, užina, ručak, užina).

Svakog meseca postoji plan obroka, a menja se kada se menjaju voće i povrće sezonski, dok su neke namirnice konstantne.
Ovo je primer jelovnika za septembar.

Za doručak bude kombinacija nekih od sledećih namirnica:

  • jogurt, namazni sir, hleb
  • jogurt, mileram, kuvano jaje, sveža paprika babura (ili svež paradajz), hleb
  • jogurt, pavlaka, hamburška slanina (ili tunjevina i sardina), crni luk, hleb
  • kiselo mleko, maslac, pileća prsa u omotu, sveža paprika babura, hleb
  • mleko, maslac, med (ili marmelada), hleb
  • kakao, namazni sir, stišnjena šunka, hleb
  • jogurt, maslac, trapist sir, sveža paprika babura, hleb
  • palenta sa mladim sirom i jogurt


Za užinu ređe bude pecivo poput integralne kifle uz koju kao prilog ide marmelada ili sok, a najčešće je u pitanju raznovrsno voće. Za užinu koja sledi posle ručka, osim navedenog, ponekad bude i plazma keks.
Za ručak su kuvana jela (čorbast pasulj, paradajz čorba sa pirinčem, grašak ili pilav sa junećim mesom, boranija, varivo sa pilećim belim mesom, pečeni filet oslića, pilav ili krompir paprikaš sa svinjskim mesom, pečeni pileći batak i karabatak, punjena paprika, kupus varivo sa junećim mesom, kuvano juneće meso i kuvani krompir…). Uz ručak se služi hleb i sezonska salata poput kupusa, paradajza i paprike.

Beogradski vrtići

Prema informacijama koje stoje na sajtovima pojedinih predškolskih ustanova može se videti da je glavna namirnica u okviru većine obroka hleb, odnosno testo. Za doručak se hleb dobija u okviru sendviča, štrudle ili gibanice, za ručak hleb se servira uz variva i meso, dok za prvu užinu deca uglavnom dobijaju kolač. Jedini obrok u okviru kog deca ne jedu testo je voćna, odnosno druga užina. Jelovnici se kao i u Novom Sadu menjaju na mesečnom nivou, piše Bebac.com.

Za doručak mališani jedu sendvič uz kakao, štrudlu sa orasima, namaz od sira i sardine ili gibanicu i jogurt.

Ručak se uglavnom sastoji od povrća, mesa i hleba, dok se u nekim danima servira i čorba. Meso je raznovrsno juneće, svinjsko, piletina i riba su najčešća mesa koja se serviraju deci.

Mališani u vrtićima imaju dve užine, jedna je voćna a jedna slatka. Voće je sezonsko, npr jedna šljiva ili jedna breskva, dok je slatka užina npr. kolač sa makom, kolač medeno srce, griz ili čokoladni kolač .

Međutim, nije ishrana u svim opštinama i vrtićima ista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: