Šta treba da jedu vegani kako bi ostali zdravi?

Britanska nutricionistkinja Džena Houp otkrila je pravila kojih treba da se pridržavaju svi koje žele da postanu vegani kako bi održali svoj imunitet i bili zdravi.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: mythja/depositphotos.com
Foto: mythja/depositphotos.com

Objasnila je koje su ključne grupe biljaka i vitamina koje treba redovno unositi kako organizam ne bi oslabio.

"Raznolikost hrane je vrlo bitna za dobijanje zdravih crevnih mikroba za koje znamo da su povezani s mnogim faktorima opšteg zdravlja, među kojima su upravljanje telesnom težinom, spavanje i imunitet. Oni koji su na veganskoj dijeti treba da osiguraju da većina njihove dijete sadrži povrće, voće, pasulj, mahunarke, orašaste plodove i semenke", kazala je.

Svaki veganski tanjir treba da sadrži grašak, brokoli, karfiol, patlidžan, pečurke, paprike, spanać, mirođije, tikvice i slično.

"Obroci treba da sadrže izvore proteina kao što kinoa, pasulj, sočivo, orašasti plodovi, te krompir, smeđa riža, kus-kus i slično. Ovi sastojci su bitan izvor masnoća i pomažu u apsorbovanju hranjivih sastojaka, insulina, produkciji hormona i regulisanju upala. Hrana poput semenki, maslinovog ulja i avokada su odlične veganske opcije", istakla je.

Kada su u pitanju vitamini, situacija je malo teža s izborom hrane, ali nije nemoguća. Kalcijum je esencijalan za zdravlje kostiju i može se naći u mlečnim proizvodima, ali ima ga i u zelenom lisnatom povrću i u mleku koje se ne dobija od životinja. Jod je takođe u mlečnim proizvodima i beloj ribi, ali vegani ga mogu naći i u morskoj hrani, krompiru i suvim šljivama.

Vegani često imaju problem s nedostatkom vitamina D i zbog toga treba da piju tablete koje sadrže ovaj vitamin.

Ishrana

Zbog čega od ugljenih hidrata postajemo još gladniji?

Podeljeno je mišljenje o tome šta dovodi do gojaznosti i zašto žudimo za hranom. Uobičajeni stav, koji imaju mnogi istraživači i klinički ispitivači, jeste da gojaznost izaziva prekomeran unos kalorija. Oni to nazivaju poremećajem "balansa energije" i najboljim lekom smatraju smanjenje unosa ugljenih hidrata (odnosno manji unos kalorija) i njihovo veće sagorevanje.

Ishrana petak 29.03. 19:45 Komentara: 33
strana 1 od 6 idi na stranu