Jeste li spremni za telesni i duhovni podvig? Počinje vaskršnji post

Časni ili vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, počinje danas i traje 48 dana. Važi za najstroži post u godini i kaže se da je to telesni i duhovni podvig.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2019.

15:00

Jeste li spremni za telesni i duhovni podvig? Počinje vaskršnji post
Foto: anna-mavritta/depositphoto.com

"Mi smo post sveli samo na dijetu, hranu, i samo razmišljamo šta sme, a šta ne sme da se jede", rekla je etnolog Vesna Marjanović gostujući na TV Prva i dodala da je uskršnji post mnogo više od uzdržavanja od mrsne hrane.

"Kada govorimo o tradicionalnoj kulturi danas je sve manje-više drugačije i naše ponašanje prilagodilo savremenom dobu. U prošlosti u seoskoj sredini, sa prvim jutarnjim satima, žene su prale suđe, kako na njima ne bi ostala životinjska mast…", dodala je ona.

Više o temi saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: