Ovih 10 razloga sprečiće vas da bacite koru limuna VIDEO

Kora limuna sadrži niz vitamina, alkalnih minerala i vlakana poput kalcijuma, kalijuma i vitamina C, koji organizmu daju hranjive sastojke.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.12.2018.

16:19

Ovih 10 razloga sprečiće vas da bacite koru limuna VIDEO
Foto:Thinkstock

Sadrži i neke zdrave enzime, koji pomažu imunitetu u ovim hladnim danima.

Limun ne samo da je zdrav i ukusan, već fantastično deluje na kožu. Ako ste dosad bacali koru limuna, s njom ste u kantu bacili i pet do 10 puta više vitamina nego što se nalazi u samom limunu.

Prevencija kod raka

Kora limuna sadrži salvestrol Q40 i limonele, koji pomažu u borbi protiv raka. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje limuna u čaju sprečava pojavu raka. Takođe, rak napreduje u kiseloj sredini, a limunska kora je alkalna i pomaže održavanju neutralne pH vrednosti. Limun je takođe antimikrobiološki, pa čuva organizam do bakterijske i gljivične infekcije. Njihov nizak pH takođe ih čini savršenim za lepotu i ličnu negu, a kada se primenjuje direktno na kožu, kora limuna može umanjiti mrlje na koži nastale sunčanjem.

Zdravlje kostiju

Kora limuna sadrži velike količine vitamina C i kalcijuma i time pomaže u poboljšanju i održavanju zdravlja kostiju. Ona takođe pomaže u sprečavanju bolesti povezanih sa kostima kao što su upalni poliartritis, osteoporoza i reumatoidni artritis.

Oralno zdravlje

Nedostatak vitamina C može rezultirati problemima povezanim s zubima kao što su skorbut, krvarenje desni i gingivitis. Korica limuna je bogata limunskom kiselinom, koja povećava količinu vitamina C u telu i time pomaže u borbi protiv problema vezanih za zube.

Gubitak težine

Kora limuna pomaže u gubitku suvišnih kilograma zahvaljujući komponenti pektin, koja upija masti u organizmu te smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane.

Smanjuje oksidativni stres

Kora limuna sadrži velike količine bioflavonoida citrusa, koji smanjenju oksidativni stres u organizmu.

Smanjuje holesterol

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, kora limuna pomaže u održavanju nivoa holesterola u organizmu. Prisutnost kalijuma pomaže u održavanju krvnog pritiska. Uz sve to, limunova kora takođe pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Smanjuje bore i akne

Korisna je i u borbi protiv kožnih problema poput akni, bora, tamnih mrlja i pigmentacije. Kora je bogata antioksidansima i tako pomaže detoksifikaciji kože.

Pojačava imunitet i ubrzava probavu

Prisutnost prehrambenih vlakana podstiče zdravu probavu regulisanje rada creva. Vitamin C pomaže telu u borbi protiv infekcija.

Krvni sudovi

Prisutnost vitamina P u limunu sprečava unutrašnje krvarenje, pa je koristan za lečenje visokog krvnog pritiska, piše Times of India.

Sprečava pojavu dijabetesa

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Life Sciences ukazuje na to, da ekstrakt limuna, koji sadrži polietoksilirani flavonoid ili PMF, može sprečiti pojavu dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da ekstrakt limunove kore pomaže sanjenju nivoa triglicerida ili TG-a i holesterola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: