Nutricionisti: Nikada ne pijte kafu unutar ova dva sata

Nutricionista Sara Bruer otkrila je kada u toku dana bi trebalo da izbegavamo da pijemo kafu.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

17:17

Default images
Foto: Thinkstock ilustracija

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta, a obično postoji navika da se pije u jutarnjim časovima. Ovo se posebno odnosi na zaposlene ljude koji koriste kofein za brzo razbuđivanje.

I dok obožavamo ukus, ali i efekte kafe, stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može da ima više štete nego koristi, piše portal My domain.

Naime, s obzirom da kofein pojačava pažnju i budnost, on ujedno povećava količinu hormona stresa kortizola u telu. Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se proudimo, te ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona.

Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da podstaknete telo da vremenom postane imuno na kofein. Upravo zbog toga, trebalo bi da napitak pijete između 9.30 i 11.30, jer u ovom periodu uglavnom nivo kortizola je nešto niže.

”Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je jako loše piti kavu jer kofein oponaša odgovor na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči”, objasnila je nutricionista Sara Bruer.

Kada je reč o večernjim satima, preporuka zdravstvenih radnika je da ne pijete posle 17. 30 kako biste izbegli probleme sa nesanicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: