Pazite kako mršavite - neke dijete dovode do zatvora

Iako ste konačno odlučili da smršate, budite spremni i na određene posledice koje sa sobom nose restriktivni režimi ishrane. Tačnije, neke nepravilne dijete mogu dovesti do zatvora (konstipacije), iako mislite da je sve u najboljem redu s vašom ishranom, piše US News.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2018.

15:30

Pazite kako mršavite - neke dijete dovode do zatvora
Foto: Thinkstock

Odlučili ste da promenite svoje prehrambene navike i da počnete da jedete zdraviju hranu. Možda ste prekinuli konzumaciju šećera i odustali od crvenog mesa, možda ste počeli da jedete više salate, možda ste usvojili hranu bez pšenice ili bez mleka, ili ste čak prihvatili vegansku ishranu ili strogi režim niskog unosa ugljenih hidrata, ali bez obzira na prirodu vaše velike, zdrave promene, ipak može doći do zdravstvenih problema koji su primarno vezani za zatvor. Postoje tri ključna razloga zašto imate zatvor iako ste počeli da konzumirate zdrave namirnice.

Vašoj dijeti fale rastvorljiva vlakna

Mnogi popularni režimi ishrane kao što su bezglutenska dijeta i planovi ishrane bez šećera znatno smanjuju konzumaciju proizvoda od pšenice, a neki uključuju i redukovanje konzumacije korenastog voća i povrća. Ova hrana, koja je bogata rastvorljivim vlakanima, često se zamenjuje alternativama s nižom koncentracijom ugljenih hidrata, kao što su bobičasto voće i orasi koji su bogati slabije rastvorljivim vlaknima čija konzumacija dovodi do zatvora.

Rastvorljiva vlakna mogu zadržati vodu, a samim tim omekšati želudačni sadržaj i omogućiti mu lakši put kroz creva. Nerastvorljiva vlakna koja preovladavaju u bobičastom voću i orasima, s druge strane, ne zadržavaju vodu i samim tim je stolici teži put kroz creva.

Vaša dijeta sadrži nisku koncentraciju masti

Kada ljudi prave promene u ishrani koje se ogledaju u odustajanju od mleka, prestanku uzimanja jaja, redukciji unosa belančevina te usvajanju ishrane zasnovane uglavnom na povrću, to proporcionalno dovodi do ekstremno smanjenog unosa masti. Međutim, ono što možda ne znate jeste da masti imaju jednu od ključnih uloga u podsticanju probave.

Ne unosite dovoljno ugljenih hidrata

Neki od restriktivnijih režima ishrane imaju prilično tvrdokoran pristup hrani koja sadrži nešto više od minimalne količine prirodnih šećera. U taj red namirnica spadaju mleko ili jogurt, voće kao što su banane, mango ili lubenica, suvo voće poput grožđa, pa čak i određeno povrće poput šargarepe i repe.

Međutim, mnogi prirodni šećeri sadržani u takvim namirnicama, kao što su laktoza u mlečnim namirnicama, fruktoza u voću i sorbitol u suvim plodovima mogu imati blago laksativno dejstvo u vašem gastrointestinalnom traktu taloženjem veće koncentracije vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: